Jak zrobić sos do ryżu sushi?

Sos do ryżu sushi musi mieć bardzo wyrazisty smak. Najczęściej do tego dania podaje się bardzo słony sos sojowy, który doskonale współgra z surową rybą. Równie popularny jest słodki sos teriyaki i sos majonezowy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sos do ryżu sushi?
fot. Fotolia
Sos sojowy ma intensywnie słony smak. Można go dodawać do innych sosów, także – paradoksalnie – do sosu na słodko.

Jak zrobić sos do sushi majonezowy?

Sos majonezowy do sushi nie różni się od tego, jaki jest podawany do innych dań. Wystarczy wymieszać jogurt i majonez, dodać ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, paprykę), sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Taka wersja sosu do ryżu jest bardzo łagodna, dlatego doskonale pasuje do sushi, które samo w sobie jest pikantne. Z kolei łagodne, np. łososiowe sushi będzie dobrze komponowało się z ostrzejszymi dodatkami – do sosu można dodać szczyptę chili i pieprz. Posiekana mięta sprawi, że sos do ryżu będzie miał lekko orzeźwiający smak.

Jak zrobić słodki sos do ryżu sushi?

Słodki sos do sushi nazywa się teriyaki i jest używany nie tylko jako sos do ryżu, ale również jako marynata do ryb i mięs. Podstawę sosu stanowią trzy składniki:
  • miód,
  • imbir,
  • sos sojowy.
Można do nich dodać również inne dodatki – posiekany czosnek, cukier, paprykę lub alkohol. Całość należy wymieszać w wodzie i gotować tak długo, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Słodki sos do sushi kabayaki

Sos kabayaki to kolejna odsłona słodkiego sosu do sushi. Rzadko wykonuje się ją w domu, ponieważ wymaga specyficznych składników: Kości węgorza należy grillować do momentu, aż zbrązowieją, a następnie gotować w winie ryżowym z sosem i cukrem. Gdy osiągnie konsystencję syropu, będzie gotowy.