Sos sojowy ma intensywnie słony smak. Można go dodawać do innych sosów, także – paradoksalnie – do sosu na słodko.
Jak zrobić sos do sushi majonezowy?
Sos majonezowy do sushi nie różni się od tego, jaki jest podawany do innych dań. Wystarczy wymieszać jogurt i majonez, dodać ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, paprykę), sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Taka wersja sosu do ryżu jest bardzo łagodna, dlatego doskonale pasuje do sushi, które samo w sobie jest pikantne. Z kolei łagodne, np. łososiowe sushi będzie dobrze komponowało się z ostrzejszymi dodatkami – do sosu można dodać szczyptę chili i pieprz. Posiekana mięta sprawi, że sos do ryżu będzie miał lekko orzeźwiający smak.
Jak zrobić słodki sos do ryżu sushi?
Słodki sos do sushi nazywa się teriyaki i jest używany nie tylko jako sos do ryżu, ale również jako marynata do ryb i mięs. Podstawę sosu stanowią trzy składniki:
Słodki sos do sushi kabayaki
Sos kabayaki to kolejna odsłona słodkiego sosu do sushi. Rzadko wykonuje się ją w domu, ponieważ wymaga specyficznych składników:
Jak zrobić sos do sushi majonezowy?
Sos majonezowy do sushi nie różni się od tego, jaki jest podawany do innych dań. Wystarczy wymieszać jogurt i majonez, dodać ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, paprykę), sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Taka wersja sosu do ryżu jest bardzo łagodna, dlatego doskonale pasuje do sushi, które samo w sobie jest pikantne. Z kolei łagodne, np. łososiowe sushi będzie dobrze komponowało się z ostrzejszymi dodatkami – do sosu można dodać szczyptę chili i pieprz. Posiekana mięta sprawi, że sos do ryżu będzie miał lekko orzeźwiający smak.
Jak zrobić słodki sos do ryżu sushi?
Słodki sos do sushi nazywa się teriyaki i jest używany nie tylko jako sos do ryżu, ale również jako marynata do ryb i mięs. Podstawę sosu stanowią trzy składniki:
- miód,
- imbir,
- sos sojowy.
Słodki sos do sushi kabayaki
Sos kabayaki to kolejna odsłona słodkiego sosu do sushi. Rzadko wykonuje się ją w domu, ponieważ wymaga specyficznych składników:
- sosu sojowego,
- wina ryżowego,
- kości węgorza,
- cukru.