Sos żurawinowy to wyszukany dodatek do wielu potraw. Jego słodko-kwaśny smak podkreśli walory pieczonego mięsa, serów, czy słodkich placuszków.
Jak zrobić sos żurawinowy?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Skład naszego sosu możemy zmieniać stosując różnorodne dodatki.
Tak przygotowany sos będzie świetnym dodatkiem do wielu potraw:
Jak zrobić sos żurawinowy?
Składniki:
- 20 dag żurawiny suszonej
- 2 łyżki miodu
- 1½ szklanki wody
- Cynamon i goździki mielone
Sposób przygotowania:
- Żurawinę płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem.
- Dodajemy goździki oraz cynamon, mieszamy i dalej gotujemy,
- Resztę wody dolewamy partiami od czasu do czasu mieszając aż do momentu uzyskania gęstych, rozgotowanych owoców.
- Dodajemy miód, mieszamy i zagotowujemy,
- Przekładamy do słoików.
Skład naszego sosu możemy zmieniać stosując różnorodne dodatki.
- Cześć wody zamieńmy na czerwone wytrawne wino, brandy lub inny alkohol,
- Możemy żurawinę zalać też sokiem pomarańczowym,
- Przyprawmy świeżo zmielonym pieprzem, doda on mu charakteru,
- Dodajmy innych przypraw- jałowca, gałki muszkatołowej, czy imbiru,
- Dobrym pomysłem będzie również podgrzanie owoców żurawiny na maśle, zanim zalejemy go wybranym płynem, dzięki temu nasz sos będzie bardziej lśniący i delikatny.
Tak przygotowany sos będzie świetnym dodatkiem do wielu potraw:
- Drób pieczony- pierś kaczki, kurczaka, czy gęsi ,dzięki niemu nabiorą wyjątkowego smaku,
- Inne pieczone mięsa- wołowina, jagnięcina, czy na przykład królik,
- Sery- pleśniowe na zimno i ciepło, sery żółte, a nawet wędzony twaróg,
- Placuszki i naleśniki- świetnie zastąpi konfiturę,
- Wędliny, pasztety- jako dodatek do kanapek z nimi.
SylaUla