Jak zrobić sos żurawinowy?

  • 1

Suszona żurawina, woda, miód i przyprawy- tyle wystarczy by przygotować sos żurawinowy. Wykorzystamy go do wielu smacznych i wyszukanych dań.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić sos żurawinowy?
fot. Fotolia
Sos żurawinowy to wyszukany dodatek do wielu potraw. Jego słodko-kwaśny smak podkreśli walory pieczonego mięsa, serów, czy słodkich placuszków.

Jak zrobić sos żurawinowy?

Składniki:
  • 20 dag żurawiny suszonej
  • 2 łyżki miodu
  • 1½ szklanki wody
  • Cynamon i goździki mielone
 
Sposób przygotowania:
 
  • Żurawinę płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy  szklanką wody i gotujemy pod przykryciem.
  • Dodajemy goździki oraz cynamon, mieszamy i dalej gotujemy,
  • Resztę wody dolewamy partiami od czasu do czasu mieszając aż do momentu uzyskania gęstych, rozgotowanych owoców.
  • Dodajemy miód, mieszamy i zagotowujemy,
  • Przekładamy do słoików.
Jak urozmaicić sos żurawinowy?

Skład naszego sosu możemy zmieniać stosując różnorodne dodatki.
  • Cześć wody zamieńmy na czerwone wytrawne wino, brandy lub inny alkohol,
  • Możemy żurawinę zalać też sokiem pomarańczowym,
  • Przyprawmy świeżo zmielonym pieprzem, doda on mu charakteru,
  • Dodajmy innych przypraw- jałowca, gałki muszkatołowej, czy imbiru,
  • Dobrym pomysłem będzie również podgrzanie owoców żurawiny na maśle, zanim zalejemy go wybranym płynem, dzięki temu nasz sos będzie bardziej lśniący i delikatny.
Do czego podajemy sos żurawinowy?

Tak przygotowany sos będzie świetnym dodatkiem do wielu potraw:
  • Drób pieczony- pierś kaczki, kurczaka, czy gęsi ,dzięki niemu nabiorą wyjątkowego smaku,
  • Inne pieczone mięsa- wołowina, jagnięcina, czy na przykład królik,
  • Sery- pleśniowe na zimno i ciepło, sery żółte, a nawet wędzony twaróg,
  • Placuszki i naleśniki-  świetnie zastąpi konfiturę,
  • Wędliny, pasztety- jako dodatek do kanapek z nimi.