Jak zrobić wilgotną babkę?

Mąka, mleko, cukier, proszek do pieczenia, masło, jajka - tyle trzeba do przygotowania wilgotnej babki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić wilgotną babkę?
fot. Fotolia
Babka to tradycyjny wypiek, który pojawia się na Wielkanocnym stole. Uwielbiają ja zarówno dzieci jak i dorośli. Podczas pieczenia jej zapach rozchodzi się po całym domu i większość domowników chce jej próbować zaraz po wyjęciu z piekarnika, ponieważ jeszcze ciepła smakuje najlepiej. Najlepsza jest lekko wilgotna, dzięki czemu dłużej pozostaje świeża.

Czego potrzeba do przygotowania wilgotnej babki?

  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Jak zrobić wilgotną babkę?
  • Margarynę, mleko, cukier waniliowy i zwykły doprowadzamy do wrzenia, studzimy.
  • Do ostudzonej masy dodajemy na przemian 4 żółtka i 2 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dokładnie miksując.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  • Masę przelewamy do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną.
  • Pieczemy około 45 minut w 180 Stopniach Celsjusza.
  • Babkę wyciągamy z formy po przestudzeniu i posypujemy cukrem pudrem.


Co dodać do babki by była wystarczająco wilgotna?
  • Zastąpienie części masła olejem.
  • Polanie gotowej babki lukrem, bądź polewą czekoladową.
  • Dodanie cieniutko pokrojonego jabłka do masy na babkę.