Babka to tradycyjny wypiek, który pojawia się na Wielkanocnym stole. Uwielbiają ja zarówno dzieci jak i dorośli. Podczas pieczenia jej zapach rozchodzi się po całym domu i większość domowników chce jej próbować zaraz po wyjęciu z piekarnika, ponieważ jeszcze ciepła smakuje najlepiej. Najlepsza jest lekko wilgotna, dzięki czemu dłużej pozostaje świeża.
Czego potrzeba do przygotowania wilgotnej babki?
Co dodać do babki by była wystarczająco wilgotna?
Czego potrzeba do przygotowania wilgotnej babki?
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Margarynę, mleko, cukier waniliowy i zwykły doprowadzamy do wrzenia, studzimy.
- Do ostudzonej masy dodajemy na przemian 4 żółtka i 2 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dokładnie miksując.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Masę przelewamy do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną.
- Pieczemy około 45 minut w 180 Stopniach Celsjusza.
- Babkę wyciągamy z formy po przestudzeniu i posypujemy cukrem pudrem.
Co dodać do babki by była wystarczająco wilgotna?
- Zastąpienie części masła olejem.
- Polanie gotowej babki lukrem, bądź polewą czekoladową.
- Dodanie cieniutko pokrojonego jabłka do masy na babkę.