Grzaniec to pyszny napój, który najczęściej przygotowujemy z wina lub piwa. Posiada również swoją wersję bez dodatku alkoholu. Jeśli jednak decydujesz się na wersję winną – sprawdź, jakie wino najlepiej do niej wybrać!
Jakie wino wybrać na grzańca?
Do grzańca najlepiej nadaje się wino czerwone, półsłodkie lub półwytrawne. Można również sięgać po wersje słodkie i wytrawne a następnie, w zależności od preferencji, odpowiednio je osłodzić lub zneutralizować cukier. Gatunek nie ma tu większego znaczenia, podobnie jak pochodzenie – całość i tak zostanie doprawiona a pierwotny smak – zduszony. Koneserzy polecają jednak wina portugalskie, hiszpańskie, chilijskie oraz węgierskie. Nie należy sięgać po wina białe, które całkowicie tracą swój smak w momencie, gdy są podawane na ciepło.
Jak zrobić wino grzane?
Kiedy mamy już wybrane wino, pozostaje już tylko przygotować z niego grzańca. Jak to zrobić?
Jakie wino wybrać na grzańca?
Do grzańca najlepiej nadaje się wino czerwone, półsłodkie lub półwytrawne. Można również sięgać po wersje słodkie i wytrawne a następnie, w zależności od preferencji, odpowiednio je osłodzić lub zneutralizować cukier. Gatunek nie ma tu większego znaczenia, podobnie jak pochodzenie – całość i tak zostanie doprawiona a pierwotny smak – zduszony. Koneserzy polecają jednak wina portugalskie, hiszpańskie, chilijskie oraz węgierskie. Nie należy sięgać po wina białe, które całkowicie tracą swój smak w momencie, gdy są podawane na ciepło.
Jak zrobić wino grzane?
Kiedy mamy już wybrane wino, pozostaje już tylko przygotować z niego grzańca. Jak to zrobić?
- Do zrobienia grzanego wina będą potrzebne: butelka czerwonego wina, 1-2 pomarańcze lub mandarynki, cynamon, odrobina miodu (jeśli nie lubimy – można pominąć), całe goździki, anyż. Opcjonalnie można również dodać nieco imbiru.
- Wino przelewamy do garnka, dorzucamy przyprawy i stawiamy na palniku.
- Pomarańcze lub mandarynki parzymy wrzątkiem a następnie kroimy na plasterki (ze skórką lub bez).
- Owoce dorzucamy do wina, całość podgrzewamy – nie gotujemy!
- Gotowy grzaniec podaje się na gorąco. Smacznego!
tulinez