Jedz zdrowo i tanio

Zdrowa kuchnia nie musi być wcale finansowym wyzwaniem.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Jedz zdrowo i tanio
Często rezygnujemy ze zdrowych posiłków sądząc że produkty potrzebne do ich wykonania są drogie. Nie mamy jednak racji. Oto lista zdrowych rzeczy które na pewno nie zrujnują naszych kieszeni, a stosowanie ich na stałe w kuchni na pewno poprawi stan naszego organizmu. 1. Jogurt naturalny grecki - zastąpmy nim chociaż część majonezu który zamierzamy dołożyć do sałatki - w ten sposób zmniejszymy znacznie kaloryczność naszej potrawy a jej smak będzie lżejszy i świeży - koszt małego kubka jogurtu - ok. 2 zł 2. Makaron zrobiony z pełnego ziarna lub ryż brązowy zamiast białego - czy wiedziałeś że produkty z pełnego ziarna powinno spożywać się 3 razy w ciągu dnia? Oprócz chleba czy płatków na śniadanie można wprowadzić je także do obiadu - używając makaronu pełnoziarnistego zamiast tego zwyczajnego lub ryżu brązowego zamiast białego. Różnica w cenie sięgnie około złotówki, ale korzyści płynące dla nas z tej zmiany są bezcenne 3. Mrożone warzywa - gdy zaczyna się jesień i zima, warzywa w naszych sklepach robią się drogie. Sięgajmy wtedy po mrożonki! Producenci podczas pakowania takich warzyw zachowują specjalne procedury które zapewniają, iż mrożone produkty zachowują większość swych składników odżywczych. Świetny sposób na zdrowe odżywianie nie tylko wiosną i latem!