Właściwości herbaty,kawy,czekolady.

Kawa,herbata i czekolada,to używki,które są w użytku dnia codziennego,np;kawa czy herbata.Oto przykłady wskazań i przeciwwskazań tych używek

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Właściwości herbaty,kawy,czekolady.
Kawa z kofeiną zapobiega spadkowi ciśnienia,ale nie jest zbytnio wskazana na nadciśnienie,jeśli już to jedna filiżanka lub szklanka dziennie i to z mleczkiem.Bezkofeinową i neskę można wypić 1-2 szklanki dziennie z mlekiem lub bez.Dzieciom nie podawać kawy kofeinowej,bo szkodzi na serce i szkodliwie pobudza nawet jedna porcja. .Cappuccino jest dobra na każdą porę dnia prócz późnego wieczoru i nocy, zależy to od samopoczucia danych osób.Niewskazana jest natomiast dla diabetyków w dużych ilościach,choć czasami można sobie na nią pozwolić,ale ze słodzikiem,tak jak inne kawy-bezalkoholowe oczywiście. Herbaty są czarne,czerwone,zielone i białe.Mają one różne działania od dobrego pobudzania do narkotyzowania się zbyt mocnymi dawkami. Białe,zielone i czarne mają działanie antyrakowe,a zielona nawet odchudza.Są także czerwone afrykańskie Roibos,co wspomagają lekkie przeczyszczanie organizmu z nadmiaru tkanki tłuszczowej,ale pija się je jedną szklankę dziennie,aby nie dopuścić do całkowitego przeczyszczenia organizmu,co nie sprzyja układom trawiennym.Herbatki odchudzające z liściem senesu lub kruszyny muszą być ograniczone do jednej dawki dziennie,a dla niektórych osób zabronione całkowicie,m.in.dzi- -eci i starszych osób oraz diabetyków. Czekolada do picia jak i do jedzenia pobudza i dodaje sił dzieciom i dorosłym.Zawiera bowiem dużo magnezu,który trzeba uzupełniać po wypiciu kawy czy herbaty,które to napoje wypłukują dużą jego ilość.Zarówno gorzka jak i mleczna czekolada z dodatkami czy bez pomaga na nerwy lub zapobiega apatii i senności.Można zjeść jej od dwóch kostek do 1/2 tabliczki.Niewskazana jest natomiast dla diabetyków z dużym poziomem cukru.Wówczas trzeba zaopatrzyć się w słodzik lub produkty dla cukrzyków. Cukier biały,gronowy lub trzcinowy i słodziki są dodawane często do kaw jak i herbat,choć do tych ostatnich jakby mniej.Cukry wysokosłodzone wskazane są przeważnie dla osób zdrowych,ale niekoniecznie w dużych ilościach,bo wspomagają tycie,sprzyjają psuciu się zębów i podnoszą zbytnio poziom cukru nawet u zdrowych ludzi.