Jak gotować kalarepę?

Kalarepę pokrojoną w kostkę gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Ugotowaną możemy połączyć ze śmietaną lub poddusić na maśle, zagęścić mąką i podawać z koperkiem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak gotować kalarepę?
fot. Fotolia
Kalarepę zwykle spożywamy w postaci surowej, tymczasem można z niej wyczarować wiele ciekawych potraw. Najprostszym pomysłem na nieco inne podanie kalarepy niż surówka jest zaserwowanie jej pod postacią ugotowanego warzywa z różnymi dodatkami.

Jak gotować kalarepę?
  • Warzywo umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę
  • Gotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 min)
  • Odcedź i podawaj z wybranymi dodatkami
Wodę z gotowanej kalarepy warto zachować i na jej bazie przygotować np. zupę lub sos.

Jak podawać gotowaną kalarepę?

Ugotowaną kalarepę można poddusić na łyżce masła, zagęścić mąką pszenną i podawać z koperkiem (będzie przypominała wtedy nieco znaną i lubianą gotowaną marchewkę). Kalarepę można podawać także ze śmietaną, posypaną świeżymi ziołami lub z zarumienioną na maśle bułką tartą.