Kalarepę zwykle spożywamy w postaci surowej, tymczasem można z niej wyczarować wiele ciekawych potraw. Najprostszym pomysłem na nieco inne podanie kalarepy niż surówka jest zaserwowanie jej pod postacią ugotowanego warzywa z różnymi dodatkami.
Jak gotować kalarepę?
Jak podawać gotowaną kalarepę?
Ugotowaną kalarepę można poddusić na łyżce masła, zagęścić mąką pszenną i podawać z koperkiem (będzie przypominała wtedy nieco znaną i lubianą gotowaną marchewkę). Kalarepę można podawać także ze śmietaną, posypaną świeżymi ziołami lub z zarumienioną na maśle bułką tartą.
Jak gotować kalarepę?
- Warzywo umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę
- Gotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 min)
- Odcedź i podawaj z wybranymi dodatkami
Jak podawać gotowaną kalarepę?
Ugotowaną kalarepę można poddusić na łyżce masła, zagęścić mąką pszenną i podawać z koperkiem (będzie przypominała wtedy nieco znaną i lubianą gotowaną marchewkę). Kalarepę można podawać także ze śmietaną, posypaną świeżymi ziołami lub z zarumienioną na maśle bułką tartą.