Kilka porad, by ciasto zawsze wyszło...

...ale nie z foremki!

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Kilka porad, by ciasto zawsze wyszło...
Faktem jest, że pieczenie ciast i tortów to dla wielu wyższy stopień wtajemniczenia. Bardzo często zdarza się, że postępując zgodnie z przepisem, uzyskujemy marny efekt, który następnie ląduje w kuble, bo nawet pies nie raczy się nim zainteresować! Poniżej znajduje się wskazówek, które być może pomogą Wam w kulinarnych zmaganiach... Kiedy ciasto przypala się z wierzchu, a spód jest niedopieczony, trzeba podczas pieczenia przykryć je folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) lub pergaminem. Kiedy ciasto się przypali, wystarczy zetrzeć na tarce przypaloną warstwę! Zamiast mąki do posypywania formy lepiej używać kakao. Jeśli foremka jest zbyt duża, a ciasta jest za mało, z folii aluminiowej zrobić przegródkę. Bakalie nie opadną na dno ciasta, jeśli oprószy się je mąką przed dodaniem do masy. Proszek do pieczenia można z powodzeniem zastąpić alkoholem, np. rumem lub mocnym likierem. Biszkopt do tortu nie przypali się od spodu, jeśli blachę wyłoży się pergaminem lub folią aluminiową. Glazura lepiej się będzie trzymać, jeśli ciasto posypie się odrobiną mąki.