Makowiec japoński - świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć na Twoim stole!

Makowiec japoński to wilgotne ciasto z makiem z dodatkiem jabłek, pełne bakalii, pyszne i aromatyczne! Zobacz, jak zrobić makowiec japoński i przygotuj go na święta!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Makowiec japoński - świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć na Twoim stole!
fot. Adobe stock

Makowiec japoński na Święta - dlaczego warto go upiec?


Strucla makowa przygotowywana z ciasta drożdżowego ma to do siebie, że szybko wysycha. Jeśli popularny makowiec zawijany upieczesz jeszcze przed Wigilią (w Wigilię zazwyczaj nie ma już na to czasu!), istnieje duże ryzyko, że w drugi dzień Bożego Narodzenia będzie już wysuszone.

Makowiec japoński w przekroju przypomina zbitą masę makową pełną bakalii. Nie ma spodu, ciasto jest wilgotne i tę wilgoć zatrzymuje długo. Makowiec japoński możesz przygotować z gotowej masy makowej z puszki, z masy makowej zrobionej samodzielnie lub po prostu z maku. Pamiętaj, że mak trzeba wcześniej ugotować i zmielić.

Makowiec japoński - przepis

Składniki:
(na formę 30 x 40 cm)
  • 250 ml mleka
  • 400 g suchego niebieskiego maku
  • 400 g cukru pudru
  • 220 g masła
  • 9 średniej wielkości jaj
  • 700 g tartych jabłek
  • 2,5 szklanki bakalii
  • 8  łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:

Krok 1: Sparz mak

Mleko podgrzej, mak wsyp do rondelka i zalej gorącym mlekiem. Podgrzewaj stale mieszając, aż mleko odparuje. Dodaj posiekane bakalie, wymieszaj i ostudź.

Krok 2: Utrzyj masę

Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Do masy dodaj starte na tarce jabłka, wystudzony mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie. 

Białka ubij na sztywno, delikatnie wmieszaj do masy. 

Krok 3: Upiecz

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i piecz przez 60 minut.

Wierzch wystudzonego makowca japońskiego możesz polać polewą kakaową.

Zobacz też inne przepisy na makowiec japoński.