Makowiec japoński na Święta - dlaczego warto go upiec?
Strucla makowa przygotowywana z ciasta drożdżowego ma to do siebie, że szybko wysycha. Jeśli popularny makowiec zawijany upieczesz jeszcze przed Wigilią (w Wigilię zazwyczaj nie ma już na to czasu!), istnieje duże ryzyko, że w drugi dzień Bożego Narodzenia będzie już wysuszone.
Makowiec japoński w przekroju przypomina zbitą masę makową pełną bakalii. Nie ma spodu, ciasto jest wilgotne i tę wilgoć zatrzymuje długo. Makowiec japoński możesz przygotować z gotowej masy makowej z puszki, z masy makowej zrobionej samodzielnie lub po prostu z maku. Pamiętaj, że mak trzeba wcześniej ugotować i zmielić.
Makowiec japoński - przepis
Składniki:(na formę 30 x 40 cm)
- 250 ml mleka
- 400 g suchego niebieskiego maku
- 400 g cukru pudru
- 220 g masła
- 9 średniej wielkości jaj
- 700 g tartych jabłek
- 2,5 szklanki bakalii
- 8 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 1: Sparz mak
Mleko podgrzej, mak wsyp do rondelka i zalej gorącym mlekiem. Podgrzewaj stale mieszając, aż mleko odparuje. Dodaj posiekane bakalie, wymieszaj i ostudź.
Krok 2: Utrzyj masę
Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Do masy dodaj starte na tarce jabłka, wystudzony mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie.
Białka ubij na sztywno, delikatnie wmieszaj do masy.
Krok 3: Upiecz
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i piecz przez 60 minut.
Wierzch wystudzonego makowca japońskiego możesz polać polewą kakaową.
Zobacz też inne przepisy na makowiec japoński.