"Złoto Inków" czy "matka zbóż" to nic innego jak określenia na quinoa. Jest zaliczana do popularnej grupy superfoods, kwalifikująca się jako nasiona, podobnie jak chia.
Co to jest komosa ryżowa?
Komosa ryżowa to kasza pozbawiona glutenu, idealna jako źródło białka oraz błonnika roślinnego, żelaza oraz magnezu. Ma orzechowy posmak oraz puszystą, lekką konsystencję.
Jest to uniwersalny produkt, który możemy wykorzystać zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Wspaniały wypełniacz sałatek, dań smażonych, gęstych zup a nawet zapiekanek.
Są 3 typy quinoa: biała, czerwona i czarna. Każda z nich jest prosta w przygotowaniu – ugotowana w wodzie jest idealnym dodatkiem do potraw.
Jak ugotować komosę ryżową?
• Najpierw płuczemy quinoa w misce pod bieżącą woda i odcedzamy. Dzięki temu pozbywamy się naturalnej powłoki , saponiny, która może sprawić, że będzie gorzka.
• Następnie przekładamy ją do rondelka i dolewamy 2 szklanki wody, bulionu warzywnego lub drobiowego, co wzbogaci smak kaszy.
• Doprowadzamy całość do wrzenia.
• Zmniejszamy płomień i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy przez około 15-20 minut.
• Na koniec zdejmujemy garnek z palnika i pozwalamy by całość odstała przez 5 minut.
Z czym podawać quinoa?
Jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie komosy ryżowej jest dodanie soku z wyciśniętej limonki lub cytryny, kiedy jest jeszcze gorąca. Odrobina dobrej jakości oliwy z oliwek, szczypty soli i pieprzu poprawia smak potrawy.
Jest to świetna alternatywa dla ryżu czy kaszy jaglanej. Możemy podawać ją z pieczoną rybą w sałatce na ciepło lub jako prosty dodatek z warzywami pieczonymi na parze.
To kolejny zamiennik klasycznej owsianki dla osób z nietolerancją glutenu. Znakomicie łączy się z suszonymi owocami, mlekiem lub jogurtem.
Quinoa to nowatorski składnik, który z powodzeniem użyjemy do przygotowania słodkich deserów, kruchych ciastek, brownie czy słodkich chlebków bananowych.
Co to jest komosa ryżowa?
Komosa ryżowa to kasza pozbawiona glutenu, idealna jako źródło białka oraz błonnika roślinnego, żelaza oraz magnezu. Ma orzechowy posmak oraz puszystą, lekką konsystencję.
Jest to uniwersalny produkt, który możemy wykorzystać zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Wspaniały wypełniacz sałatek, dań smażonych, gęstych zup a nawet zapiekanek.
Są 3 typy quinoa: biała, czerwona i czarna. Każda z nich jest prosta w przygotowaniu – ugotowana w wodzie jest idealnym dodatkiem do potraw.
Jak ugotować komosę ryżową?
• Najpierw płuczemy quinoa w misce pod bieżącą woda i odcedzamy. Dzięki temu pozbywamy się naturalnej powłoki , saponiny, która może sprawić, że będzie gorzka.
• Następnie przekładamy ją do rondelka i dolewamy 2 szklanki wody, bulionu warzywnego lub drobiowego, co wzbogaci smak kaszy.
• Doprowadzamy całość do wrzenia.
• Zmniejszamy płomień i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy przez około 15-20 minut.
• Na koniec zdejmujemy garnek z palnika i pozwalamy by całość odstała przez 5 minut.
Z czym podawać quinoa?
Jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie komosy ryżowej jest dodanie soku z wyciśniętej limonki lub cytryny, kiedy jest jeszcze gorąca. Odrobina dobrej jakości oliwy z oliwek, szczypty soli i pieprzu poprawia smak potrawy.
Jest to świetna alternatywa dla ryżu czy kaszy jaglanej. Możemy podawać ją z pieczoną rybą w sałatce na ciepło lub jako prosty dodatek z warzywami pieczonymi na parze.
To kolejny zamiennik klasycznej owsianki dla osób z nietolerancją glutenu. Znakomicie łączy się z suszonymi owocami, mlekiem lub jogurtem.
Quinoa to nowatorski składnik, który z powodzeniem użyjemy do przygotowania słodkich deserów, kruchych ciastek, brownie czy słodkich chlebków bananowych.
Jagodowa