Skąd pochodzi?
Jej środowisko naturalne to Indie, skąd szybko rozpowszechniła się i przedostała również na inne kontynenty. To dziki chwast, który posiada wiele odmian, różniących się wielkością liści, grubością oraz kolorytem.
Roślina ta, ma niewielkie wymagania, jeżeli chodzi o jej regularne nawodnienie. Dorastając do ok. 15 centymetrów wysokości rozpościera się na podłożu, układając w niewielkie skupiska.
Jest uprawiana w wielu azjatyckich oraz europejskich regionach jako bazowe warzywo liściaste. Lekko kwaskowe i słone liście wraz z miękkimi łodyżkami są cennym składnikiem wielu potraw. Jaskrawe, żółte kwiaty pięknie komponują się w sałatkach, dodając im wykwintności i uroku.
Właściwości zdrowotne
To cudowne warzywo liściaste, które zawiera niewielka ilość kalorii (jedynie 16 kcal/100 g!). Bogate w błonnik, żelazo oraz mikroelementy sprawia, że warto sięgać po nie częściej, a nie tylko od święta.
Zawiera zdumiewające ilości kwasów omega-3, w porównaniu do większości znanych warzyw liściastych. Około 100 gramów świeżej portulaki zapewnia 350 mg dawki tych dobroczynnych tłuszczy. Spożywanie pokarmów wzbogaconych w te substancje sprawia, że nasze serce staje się silniejsze i mniej podatne na zawał.
Jako doskonałe źródło witaminy A, zapobiega chorobom skóry oraz wzroku. Włączając ją do diety upewnijmy się, że pochodzi z naturalnych źródeł - zapobiegniemy powstaniu raka płuc czy chorób dziąseł. Portulaka jest również bogactwem witaminy C, witamin z grupy B, magnezu, wapnia i potasu - niezwykle istotnych w codziennej diecie.
Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu?
Dbałość o świeżość produktów dostarczanych do naszego organizmu jest niezwykle ważna, tak samo jak ich wartości odżywcze. Zdrowo wyglądająca portulaka gwarantuje odpowiedni smak i prezencję w przygotowywanych sałatkach. Należy zwrócić szczególną uwagę, czy pleśń nie pojawiła się pod powierzchnią liści, gdzie najczęściej umiejscawia się.
Żółte oraz ciemne plamy mogą świadczyć o wadliwości produktu. Jeżeli to możliwe, szukajmy jej na stoiskach z żywnością pochodzącą z organicznych, certyfikowanych upraw.
Oczyszczone pod bieżąca wodą łodyżki oraz liście należy uprzednio osuszyć bawełnianą, czystą ściereczką przed włożeniem do lodówki lub zamrażalnika. Możemy ją przechowywać do 4 dni w lodówce bez obawy o utratę cennych wartości.
Przygotowywanie i serwowanie
Wspomniane wcześniej kwiaty, także jadalne, idealnie zdobią i jednocześnie smakują, dodając potrawie elegancji. Przygotowując portulakę należy upewnić się, że czas gotowania nie przekracza 10 minut, gdyż zawarte w niej antyoksydanty oraz związki mineralne są narażone na stopniowe uszkodzenia.
Chcąc zachować jej właściwości zdrowotne oraz smakowe, unikajmy smażenia oraz grillowania.
Portulaka w kuchni
Surowe liście o zdrowym kolorycie świetnie sprawdzą się jako składnik soku ze zmiksowanych lub wyciśniętych zielonych warzyw i owoców. Dostarczy on niezbędnych składników potrzebnych do wzmocnienia skóry oraz paznokci.
Są także świetnym dodatkiem do sałatek z dodatkiem fasolki szparagowej oraz rukoli. Serwowane wraz z rybą ugotowaną na parze lub grillowanym kurczakiem, stworzą idealna parę. Idealny posiłek dla wszystkich dbających o linię!
Jako, że pochodzi z Indii, portulaka stała się nieodzownym dodatkiem wielu zup oraz curry. Wraz z ryżowym ciastkiem - ragi - stanowi doskonałe uzupełnienie każdego dania pochodzącego z południowej części Indii, gdzie spożywana jest niemal codziennie.
Dodawana do potraw typu stir-fry idealnie komponuje się ze szpinakiem oraz innymi warzywami liściastymi, tworząc bazę niezwykle zdrowych dań - zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i włączenia do diety portulaki, tworząc nowe kompozycje smakowe. Czekamy na Wasze inspiracje i przepisy z jej udziałem!
Jej środowisko naturalne to Indie, skąd szybko rozpowszechniła się i przedostała również na inne kontynenty. To dziki chwast, który posiada wiele odmian, różniących się wielkością liści, grubością oraz kolorytem.
Roślina ta, ma niewielkie wymagania, jeżeli chodzi o jej regularne nawodnienie. Dorastając do ok. 15 centymetrów wysokości rozpościera się na podłożu, układając w niewielkie skupiska.
Jest uprawiana w wielu azjatyckich oraz europejskich regionach jako bazowe warzywo liściaste. Lekko kwaskowe i słone liście wraz z miękkimi łodyżkami są cennym składnikiem wielu potraw. Jaskrawe, żółte kwiaty pięknie komponują się w sałatkach, dodając im wykwintności i uroku.
Właściwości zdrowotne
To cudowne warzywo liściaste, które zawiera niewielka ilość kalorii (jedynie 16 kcal/100 g!). Bogate w błonnik, żelazo oraz mikroelementy sprawia, że warto sięgać po nie częściej, a nie tylko od święta.
Zawiera zdumiewające ilości kwasów omega-3, w porównaniu do większości znanych warzyw liściastych. Około 100 gramów świeżej portulaki zapewnia 350 mg dawki tych dobroczynnych tłuszczy. Spożywanie pokarmów wzbogaconych w te substancje sprawia, że nasze serce staje się silniejsze i mniej podatne na zawał.
Jako doskonałe źródło witaminy A, zapobiega chorobom skóry oraz wzroku. Włączając ją do diety upewnijmy się, że pochodzi z naturalnych źródeł - zapobiegniemy powstaniu raka płuc czy chorób dziąseł. Portulaka jest również bogactwem witaminy C, witamin z grupy B, magnezu, wapnia i potasu - niezwykle istotnych w codziennej diecie.
Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu?
Dbałość o świeżość produktów dostarczanych do naszego organizmu jest niezwykle ważna, tak samo jak ich wartości odżywcze. Zdrowo wyglądająca portulaka gwarantuje odpowiedni smak i prezencję w przygotowywanych sałatkach. Należy zwrócić szczególną uwagę, czy pleśń nie pojawiła się pod powierzchnią liści, gdzie najczęściej umiejscawia się.
Żółte oraz ciemne plamy mogą świadczyć o wadliwości produktu. Jeżeli to możliwe, szukajmy jej na stoiskach z żywnością pochodzącą z organicznych, certyfikowanych upraw.
Oczyszczone pod bieżąca wodą łodyżki oraz liście należy uprzednio osuszyć bawełnianą, czystą ściereczką przed włożeniem do lodówki lub zamrażalnika. Możemy ją przechowywać do 4 dni w lodówce bez obawy o utratę cennych wartości.
Przygotowywanie i serwowanie
Wspomniane wcześniej kwiaty, także jadalne, idealnie zdobią i jednocześnie smakują, dodając potrawie elegancji. Przygotowując portulakę należy upewnić się, że czas gotowania nie przekracza 10 minut, gdyż zawarte w niej antyoksydanty oraz związki mineralne są narażone na stopniowe uszkodzenia.
Chcąc zachować jej właściwości zdrowotne oraz smakowe, unikajmy smażenia oraz grillowania.
Portulaka w kuchni
Surowe liście o zdrowym kolorycie świetnie sprawdzą się jako składnik soku ze zmiksowanych lub wyciśniętych zielonych warzyw i owoców. Dostarczy on niezbędnych składników potrzebnych do wzmocnienia skóry oraz paznokci.
Są także świetnym dodatkiem do sałatek z dodatkiem fasolki szparagowej oraz rukoli. Serwowane wraz z rybą ugotowaną na parze lub grillowanym kurczakiem, stworzą idealna parę. Idealny posiłek dla wszystkich dbających o linię!
Jako, że pochodzi z Indii, portulaka stała się nieodzownym dodatkiem wielu zup oraz curry. Wraz z ryżowym ciastkiem - ragi - stanowi doskonałe uzupełnienie każdego dania pochodzącego z południowej części Indii, gdzie spożywana jest niemal codziennie.
Dodawana do potraw typu stir-fry idealnie komponuje się ze szpinakiem oraz innymi warzywami liściastymi, tworząc bazę niezwykle zdrowych dań - zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i włączenia do diety portulaki, tworząc nowe kompozycje smakowe. Czekamy na Wasze inspiracje i przepisy z jej udziałem!
karola25
marcinka
niezły kąsek
SylaUla