BitwaBlogerów

Wielkie grillowanie blogerów

Tym razem wpłyniemy na wybór tego, co zaproponujesz narzucając metodę wykonania. Teoretycznie będzie prosto: Ty grillujesz, my oceniamy. Szybko przekonasz się, jak ciężko jest myśleć o rywalizacji przygotowując grillowane pyszności. Wykorzystaj wyobraźnię - przełamuj schematy, łącz produkty, smaki i kolory.

Wielkie grillowanie będzie trwało od 10 lipca do 24 lipca. Ze wszystkich pyszności z rusztu wybierzemy najlepszą 10, której Autorzy spotkają się w III etapie.

Ogłoszenie wyników Rundy II - 31 lipca 2015.

Dziękujemy za wszystkie nadesłane przepisy! Z przyjemnością informujemy, że do III RUNDY zakwalifikowali się Autorzy następujących blogów:

Cooking for Emily
Wanilia i Kardamon
Igraszki Losu
AZ Gotuj
Kulinarne Przygody Gatity
Five O'Clock
Pora coś zjeść
Obiad Gotowy
Dzieci jedzą
Violetowe Kucharzenie

Życzymy powodzenia w III RUNDZIE! Dajcie z siebie wszystko!

Zgłoszone przepisy

Pieczarki szpinakowe z grilla -

Pieczarki szpinakowe z grilla

Wyśmienicie kremowe, delikatne, z lekką nutką pikanterii. Gwarantuję, że nawet najwięksi smakosze będą nimi zachwyceni.

Grill: szparagi w mielonym mięsie -

Grill: szparagi w mielonym mięsie

Kocham szparagi! Tym razem postanowiłam wykorzystać je jako... patyczki do szaszłyków. Prosty i efektowny przepis, który zachwyci każdego - nie tylko wyglądem!

Mysie szaszłyki z grilla -

Mysie szaszłyki z grilla

Wyśmienita letnia propozycja, która zachwyci nie tylko najmłodszych! Grillowana kukurydza smakuje tak, że palce lizać - polecam!

Bakłażan w roladkach z serkiem i kabanosami -

Bakłażan w roladkach z serkiem i kabanosami

Pyszne, na dwa kęsy, w sam raz jako przekąska. Połączenie serka o smaku pieczonej papryki i orzechów wzbogaciło ich smak. Dobre na ciepło, jak i na zimno. Polecam

Grillowane kofty -

Grillowane kofty

Kofta (kofty, köfte) tradycyjnie przygotowywane są z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego, doprawione czosnkiem, kolendrą, cytryną. Moje kofty upiekłam na grillu i podałam z lekkim dipem na bazie jogurtu z fetą. Paluszki lizać.

Grillowane banany z lodami waniliowymi z whisky

Grillowane banany z lodami waniliowymi z whisky

Czy można przygotować deser na grillu? Oczywiście! Wystarczy sięgnąć po owoce i uzupełnić je pysznymi domowymi, lodami. Uwaga - deser dla dorosłych.

KURCZAK BUTTERFLY Z ZIOŁAMI - KURCZAK BUTTERFLY Z ZIOŁAMI

Kurczak butterfly z ziołami

Dla każdego coś dobrego, czyli kurczak kształtem przypominający motyla. Prosty w przygotowaniu, zaskakuje nie tylko wyglądem.

STEK Z ANTRYKOTU Z KREWETKAMI ORAZ SALSĄ Z MANGO - STEK Z ANTRYKOTU Z KREWETKAMI ORAZ SALSĄ Z MANGO I ogórka

Stek z antrykotu z krewetkami oraz salsą mango

Wyśmienite połączenie mięsa i owoców morza. Tradycyjny, średnio wysmażony stek podany z orzeźwiającą salsą i krewetkami.

Grillowana kanapka z glazurowanym ananasem -

Grillowana kanapka z glazurowanym ananasem

W tej konkurencji Five o'clock znów broni się deserem. Nie mogłam postąpić inaczej, wszak deser powinien wieńczyć każdy posiłek, również ten z grilla. Moja kanapka zachwyca smakiem to zdecydowanie deser nr1 z grilla.

Grillowany ananas z szynka paremeńską - Grillowany ananas z szynka paremeńską i płatkami chili

Grillowany ananas z szynka paremeńską

To danie przygotujemy bardzo szybko i będzie wspaniałą przystawką w oczekiwaniu na danie główne, czyli grillowane mięsa i warzywa. Ananas doskonale smakuje zarówno na zimno, jaki na ciepło.

Grillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową - Grillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową z nutą mięty

Grillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową

Włoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny smak podkręca salsa z pomidora i papryki z nutą mięty i ulubionych ziaren.

Satay z kurczaka z orzeszkowym sosem - Grillowany satay z kurczaka z orzeszkowym sosem

Satay z kurczaka z orzeszkowym sosem

Egzotyczne danie na grilla - kurczak w marynacie z mleka kokosowego, curry, kolendry i chilli, podany z pysznym sosem z orzeszków ziemnych. Wyższy poziom grillowania.

Grillowany kurczak z sosem winno – wiśniowym - Grillowany kurczak z sosem winno –wiśniowym

Grillowany kurczak z sosem winno – wiśniowym

Smak i aromat niebiański… Idealny na romantyczny obiad lub kolację… Wino, wiśnie i lubczyk… Połączenie idealne!

Grillowana ośmiornica - Grillowana ośmiornica skropiona sokiem z cytryny

Grillowana ośmiornica

Uwielbiam owoce morza, więc jeśli grill to koniecznie musi być ośmiornica. Uważam, że owoce morza im prościej są przygotowane, tym lepiej, dlatego do jej przygotowania użyłam tylko soli i pieprzu. I cytrynę. Niebo w gębie.

Marynowany filet w kiwi w asyście salsy z papryki - Filet skruszały w marynacie z kiwi ugrillowany

Marynowany filet w kiwi w asyście salsy z papryki

Filet z kurczaka zamarynowany w soczystym kiwi i oleju arachidowym, grillowany i podany w asyście papryki to propozycja dla osób które dbają o linię , niebanalne połączenie owoców , warzyw i mięsa daje wspaniałą ucztę na powietrzu :)

Grillowany ananas z domowymi lodami kokosowymi -

Grillowany ananas z domowymi lodami kokosowymi

Idealny deser na zwieńczenie letnich biesiad przy grillu. Ananas z cukrem upieczony na grillu, pachnący i pięknie skarmelizowany, podany z domowej roboty lodami kokosowymi.

Grillowany łosoś w marynacie z syropu klonowego. - Grillowany łosoś w marynacie z syropu klonowego

Grillowany łosoś w marynacie z syropu klonowego

Jak dla mnie ten przepis to strzał w 10! Lekko chrupiąca skórka i idealnie grillowane kawałki łososia marynowane w syropie klonowym z warzywami i sosem czosnkowo-cytrynowym. To danie zachwyca wszystkich, którzy mieli okazję spróbować.

Roladki z grillowanego bakłażana - Roladki z grillowanego bakłażana z  ziołami

Roladki z grillowanego bakłażana

Roladki z grillowanego bakłażana są doskonałym dodatkiem do mięsnych dań przygotowanych na grillu. Możemy je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne, a fajnie urozmaicą nasze menu.

Grillowane udka w marynacie kokosowo-brzoswiniowej - Grillowane udka z kurczaka w marynacie kokosowo-brzoskwiniowej

Grillowane udka w marynacie kokosowo-brzoswiniowej

Pyszne soczyste filety z udźca kurczaka w niebiańskiej marynacie na bazie musu brzoskwiniowego i wiórków kokosowych sprawi, że rodzinne grillowanie zamieni się w egzotyczną ucztę ; )

Grillowany ser halumi z brzoskwinią -

Grillowany ser halumi z brzoskwinią

Czas poświęcony na przygotowanie tego letniego dania to całe 5 minut. Trzeba tylko wyjać z opakowania ser, przepołowić na połówki brzoskwinie , a w tzw. międzyczasie przygotować dresing.

Grillowany w włoskim stylu stek bavette -

Grillowany w włoskim stylu stek bavette

Najszybsza i najpyszniejsza grillowa propozycja. Grillowany w świeżych ziołach rozpływający się w ustach stek podany z chrupiącymi grzankami - proste, pyszne i zachwycające.

Grillowany schab pod nektarynkową kołderką. - Grillowany schab z salsą cebulowo - nektarynkową.

Grillowany schab pod nektarynkową kołderką

Grillowany schab z salsą cebulowo - nektarynkową z sosem miodowo cytrynowym. Idealny na kolacje ze znajomymi lub szybki obiad. Polecam , przepis warty wypróbowania.

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie - Męska część będzie zachwycona tak podanym mięsem z grilla

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie

Golonki w piwnej marynacie to doskonały, choć niedoceniany produkt na grilla ze względu na czas przygotowania, czasem warto jednak spróbować czegoś innego, podana z ziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego piwa stanowi prawdziwą ucztę!

Kuleczki wieprzowe z salsą z ananasa - Wieprzowe kuleczki na sposób tajski z salsą z ananasa

Kuleczki wieprzowe z salsą z ananasa

Warto czasem zaproszonych na grilla współbiesiadników zaskoczyć daniem z innego kraju - moja propozycja to kuleczki wieprzowe na sposób tajski - z rybnym sosem, imbirem i skórką z limonki. Podane ze słodkim sosem chilli i salsą z ananasa.

Pierś grillowana z pastą pomidorowo- orzechową - Pierś grillowa z pastą pomidorowo- orzechową

Pierś grillowana z pastą pomidorowo- orzechową

Grillowana pierś z kurczaka z aromatyczną nutą orzechów połączonych z pastą z suszonych pomidorów i kremem z octem balsamicznym.