Inspiracje na Boże Narodzenie
Chcesz, by tegoroczne Święta były wyjątkowe? Przygotuj je razem z nami!
Skorzystaj ze sprawdzonych świątecznych przepisów i porad. więcej...


Wielkie grillowanie blogerów
Tym razem wpłyniemy na wybór tego, co zaproponujesz narzucając metodę wykonania. Teoretycznie będzie prosto: Ty grillujesz, my oceniamy. Szybko przekonasz się, jak ciężko jest myśleć o rywalizacji przygotowując grillowane pyszności. Wykorzystaj wyobraźnię - przełamuj schematy, łącz produkty, smaki i kolory.
Wielkie grillowanie będzie trwało od 10 lipca do 24 lipca. Ze wszystkich pyszności z rusztu wybierzemy najlepszą 10, której Autorzy spotkają się w III etapie.
Ogłoszenie wyników Rundy II - 31 lipca 2015.
Dziękujemy za wszystkie nadesłane przepisy! Z przyjemnością informujemy, że do III RUNDY zakwalifikowali się Autorzy następujących blogów:
Cooking for Emily
Wanilia i Kardamon
Igraszki Losu
AZ Gotuj
Kulinarne Przygody Gatity
Five O'Clock
Pora coś zjeść
Obiad Gotowy
Dzieci jedzą
Violetowe Kucharzenie
Życzymy powodzenia w III RUNDZIE! Dajcie z siebie wszystko!
Wyśmienicie kremowe, delikatne, z lekką nutką pikanterii. Gwarantuję, że nawet najwięksi smakosze będą nimi zachwyceni.
Kocham szparagi! Tym razem postanowiłam wykorzystać je jako... patyczki do szaszłyków. Prosty i efektowny przepis, który zachwyci każdego - nie tylko wyglądem!
Wyśmienita letnia propozycja, która zachwyci nie tylko najmłodszych! Grillowana kukurydza smakuje tak, że palce lizać - polecam!
Pyszne, na dwa kęsy, w sam raz jako przekąska. Połączenie serka o smaku pieczonej papryki i orzechów wzbogaciło ich smak. Dobre na ciepło, jak i na zimno. Polecam
Kofta (kofty, köfte) tradycyjnie przygotowywane są z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego, doprawione czosnkiem, kolendrą, cytryną. Moje kofty upiekłam na grillu i podałam z lekkim dipem na bazie jogurtu z fetą. Paluszki lizać.
Czy można przygotować deser na grillu? Oczywiście! Wystarczy sięgnąć po owoce i uzupełnić je pysznymi domowymi, lodami. Uwaga - deser dla dorosłych.
Dla każdego coś dobrego, czyli kurczak kształtem przypominający motyla. Prosty w przygotowaniu, zaskakuje nie tylko wyglądem.
Wyśmienite połączenie mięsa i owoców morza. Tradycyjny, średnio wysmażony stek podany z orzeźwiającą salsą i krewetkami.
W tej konkurencji Five o'clock znów broni się deserem. Nie mogłam postąpić inaczej, wszak deser powinien wieńczyć każdy posiłek, również ten z grilla. Moja kanapka zachwyca smakiem to zdecydowanie deser nr1 z grilla.
To danie przygotujemy bardzo szybko i będzie wspaniałą przystawką w oczekiwaniu na danie główne, czyli grillowane mięsa i warzywa. Ananas doskonale smakuje zarówno na zimno, jaki na ciepło.
Włoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny smak podkręca salsa z pomidora i papryki z nutą mięty i ulubionych ziaren.
Egzotyczne danie na grilla - kurczak w marynacie z mleka kokosowego, curry, kolendry i chilli, podany z pysznym sosem z orzeszków ziemnych. Wyższy poziom grillowania.
Smak i aromat niebiański… Idealny na romantyczny obiad lub kolację… Wino, wiśnie i lubczyk… Połączenie idealne!
Uwielbiam owoce morza, więc jeśli grill to koniecznie musi być ośmiornica. Uważam, że owoce morza im prościej są przygotowane, tym lepiej, dlatego do jej przygotowania użyłam tylko soli i pieprzu. I cytrynę. Niebo w gębie.
Filet z kurczaka zamarynowany w soczystym kiwi i oleju arachidowym, grillowany i podany w asyście papryki to propozycja dla osób które dbają o linię , niebanalne połączenie owoców , warzyw i mięsa daje wspaniałą ucztę na powietrzu :)
Idealny deser na zwieńczenie letnich biesiad przy grillu. Ananas z cukrem upieczony na grillu, pachnący i pięknie skarmelizowany, podany z domowej roboty lodami kokosowymi.
Jak dla mnie ten przepis to strzał w 10! Lekko chrupiąca skórka i idealnie grillowane kawałki łososia marynowane w syropie klonowym z warzywami i sosem czosnkowo-cytrynowym. To danie zachwyca wszystkich, którzy mieli okazję spróbować.
Roladki z grillowanego bakłażana są doskonałym dodatkiem do mięsnych dań przygotowanych na grillu. Możemy je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne, a fajnie urozmaicą nasze menu.
Pyszne soczyste filety z udźca kurczaka w niebiańskiej marynacie na bazie musu brzoskwiniowego i wiórków kokosowych sprawi, że rodzinne grillowanie zamieni się w egzotyczną ucztę ; )
Czas poświęcony na przygotowanie tego letniego dania to całe 5 minut. Trzeba tylko wyjać z opakowania ser, przepołowić na połówki brzoskwinie , a w tzw. międzyczasie przygotować dresing.
Najszybsza i najpyszniejsza grillowa propozycja. Grillowany w świeżych ziołach rozpływający się w ustach stek podany z chrupiącymi grzankami - proste, pyszne i zachwycające.
Grillowany schab z salsą cebulowo - nektarynkową z sosem miodowo cytrynowym. Idealny na kolacje ze znajomymi lub szybki obiad. Polecam , przepis warty wypróbowania.
Golonki w piwnej marynacie to doskonały, choć niedoceniany produkt na grilla ze względu na czas przygotowania, czasem warto jednak spróbować czegoś innego, podana z ziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego piwa stanowi prawdziwą ucztę!
Warto czasem zaproszonych na grilla współbiesiadników zaskoczyć daniem z innego kraju - moja propozycja to kuleczki wieprzowe na sposób tajski - z rybnym sosem, imbirem i skórką z limonki. Podane ze słodkim sosem chilli i salsą z ananasa.
Grillowana pierś z kurczaka z aromatyczną nutą orzechów połączonych z pastą z suszonych pomidorów i kremem z octem balsamicznym.