Inspiracje na Boże Narodzenie
Chcesz, by tegoroczne Święta były wyjątkowe? Przygotuj je razem z nami!
Skorzystaj ze sprawdzonych świątecznych przepisów i porad. więcej...


Gramy w zielone!
Rozpoczynamy walkę o tytuł Kulinarnego Bloga Roku! Przygotuj dowolną potrawę - danie lub deser - i pokonaj rywali! Przekazujemy Ci broń w postaci owoców i warzyw. Ograniczać Cię będzie jedynie... ich kolor - paletę smaków komponujesz sam/a. Niezależnie od tego, czy postawisz na szparagi, awokado czy kiwi zrób wszystko, by Twoja propozycja była wyjątkowa pod każdym względem!
Swoje zgłoszenia możecie przesyłać od 18 czerwca do 2 lipca bezpośrednio na maila gramywzielone@gotujmy.pl lub korzystając z przycisku poniżej.
Spośród nadesłanych propozycji Jury wytypuje 20 najciekawszych, których Autorzy zostaną zakwalifikowani do II etapu.
Ogłoszenie wyników Rundy I - 9 lipca 2015.
Dziękujemy za wszystkie nadesłane przepisy! Z przyjemnością informujemy, że do II RUNDY zakwalifikowali się Autorzy następujących blogów:
Pora coś zjeść
Wanilia i kardamon
Violetowe Kucharzenie
Kuchnia w czekoladzie
Obiad gotowy!
Five o`clock
Dzieci jedzą
Kulinarne przygody Gatity
Cooking for Emily
Wielki Apetyt
Radość kipiąca uśmiechem
Igraszki Losu
AZ Gotuj
The Cake Book
Dzieci jedzą
Życzymy powodzenia w II RUNDZIE!
Lato to czas żaru lejącego się z nieba, czas kiedy potrzebujemy ochłodzenia i orzeźwienia. Z pomocą przyjdą nam lody! Intensywnie zielone, orzeźwiające, mocno bazyliowe z nutą cytryny. Idealne na gorący dzień.
Słodkawa cukinia, delikatny ogórek i orzeźwiająca mięta zamknięte w lekkim musie z dodatkiem jogurtu i podkreślone słonym chrupkim chipsem boczkowym to zdrowa i bardzo smaczna propozycja na letni obiad lub kolację.
Pochwał cukinii nie oszczędzam. Uwielbiam to warzywo! Podobnie jak dynie, nie kumuluje metali ciężkich, jest niskokaloryczne i zawiera całe mnóstwo witamin. Dlatego często gości na moim stole. Na przykład taki przepyszny krem z cukinii z oscypkiem.
Bób jest zdrowy i bardzo smaczny, gotowany i lekko oprószony solą świetnie zastępuje orzeszki lub inne mniej zdrowe przekąski, z masełkiem i posypany bułką stanowi dodatek do obiadu, a w sałatkach smakuje rewelacyjnie! Ta sałatka to świetny lunch do pracy lub kolacja w domu: botwinka, groszek cukrowy, sałata, bób, wiórki żółtego sera i kabanosy, polane dressingiem z olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Rozpoczęliśmy wakacje,nastały ciepłe dni,dlatego mój wybór padł na coś dla ochłody. Mój blog jest stricte o deserach dlatego i tym razem postanowiłam reprezentować go deserem. Moim zdanie to strzał w dziesiątkę,ponieważ deser jest aksamitny i pyszny.
W tym roku robię dużo różnych lemoniad. Są o wiele zdrowsze i smaczniejsze od napojów sprzedawanych w sklepach. Oto pyszna i aromatyczna lemoniada bazyliowa. Ma przepiekny zielony kolor i wspaniale orzeźwia w upalne dni.
Zdrowa wersja kotletów: z ciecierzycy i brokuła. Idealne danie dla dzieci, które w normalnej postaci brokuła nie tykają. Z dodatkiem ostro przyprawionego jogurtu i guacamole posmakuje też dorosłym.
Dziś prezentuję Wam zielona sałatkę podaną w chrupiących wafelkach, w sam raz na jeden gryz, no może na trzy! Polecam!
Odkąd zaopatrzyłam się w maszynkę do makaronu, robię je minimum raz w tygodniu. Zapraszam na bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym. Syte i bardzo smaczne.
Pasta z bobu, przepis na nią jest banalnie prosty. Zrobi ją każdy. Idealna z grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło jako dodatek do makaronu z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo startym parmezanem.
Kilka składników tworzy idealne połączenie. Ja lubię dodawać do niego różne nie-klasyczne dodatki: suszone pomidory, pieczoną paprykę, lub jak w tym przypadku świeży szpinak, który pięknie całość zabawia na zielono. Idealny do surowych warzyw!
Delikatne risotto z soczystą cukinią, delikatnymi kwiatami cukinii podkreślone cierpką nutą cytrusowego piwa, kwintesencja lata na talerzu.
Czarująca kolorem i bogactwem składników bardzo łatwa i lekka sałatka z groszkiem, szparagami i cukinią. Zielona bomba witaminowa.
Pyszne i zdrowe pełnoziarniste kluseczki o czarującym zielonym kolorze. Pokrzywa nie dominuje smaku kluseczek za to ma wspaniała właściwości prozdrowotne.
Ciasto ze szpinakiem zainteresowało mnie już kiedy zobaczyłam je pierwszy raz w gazecie. Później chodziło za mną pokazując się tu i ówdzie. Jest lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźną nutą cytrynową. Polecam!
Kocham wszystko co grillowane, ale niekoniecznie mięsne i tłuste. Wpadłam na pomysł przygotowania przystawki, których podczas plenerowych imprez zdecydowanie mi brakuje. Roladki z cukinii podane w ten sposób są łatwe w przygotowaniu i staną się ozdobą każdego stołu.
Dietetyczne ale bardzo lekkie danie. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się na piknikach i jako drugie śniadanie.
Lubię curry, zarówno w wersji mięsnej jak i w bezmięsnej. Dziś naszła mnie ochota na zielone curry przygotowane tylko i wyłącznie z samych warzyw. Do tego odrobina kaszki kuskus i pyszny, lekki obiad lub lunch gotowy.
Zaskakująco proste w przygotowaniu roladki ze schabu, z dodatkiem świeżego szpinaku i sosem czosnkowym smakują rewelacyjnie! Wszystko za sprawą ciekawej panierki, do której dodałam natkę pietruszki. Polecam!
Za oknem ciepło, pora nieco schłodzić się od środka ! Moja propozycja to szpinakowy chłodnik. Robi się go szybko i nie wymaga wielu składników. Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem czosnku można go przesmażyć ze szpinakiem. Polecam!
Uwielbiam lato. Uwielbiam je za kolory na talerzu, bo przecież jemy oczami.Uwielbiam je za różne smaki, które nam przynosi. Oto szybkie danie z ryżem z dodatkiem sezonowych przysmaków: młodziutkiego bobu i groszku cukrowego.
Dobre risotto powinno być kremowe po odpowiednim czasie gotowania. Aby wyszło dobre trzeba: nie przypalić cebulki (bo wtedy zmienia się smak dodatków), podprażyć ryż i nie odchodzić zbyt daleko, ponieważ wymaga naszej uwagi - patrzymy czy poziom płynów jest odpowiedni, aby miało odpowiednią konsystencję tzw."mantecatura".
Ciasto, koło którego nikt nie przejdzie obojętnie. Intensywnie zielone, smaczne i orzeźwiające. Szpinak w połączeniu z nadzieniem i granatem robi furorę i aż nie chce się wierzyć, że z tych zielonych małych listków da się wykombinować coś takiego!
Gotowe lody - dosłodzone cukrem pudrem, jak i te bardziej kwaskowe będą doskonale smakowały z sosem czekoladowym. Polecam!
Czasem warto kalarepkę podać w inny sposób - np. pieczoną i duszoną. W takiej postaci pokazuje całą swoją delikatność. Ja postanowiłam kalarepkę z ryżem w towarzystwie śmietanowego sosu z bobem i porem. Lato na talerzu!
Wspaniała kremowa zupa o kolorze letniej soczystej trawy, jest orzeźwiająca i przyjemnie pachnie. Efekt jest niesamowity!
Pyszne babeczki z pastą brokułową to doskonałe urozmaicenie codziennego menu, a jednocześnie pomysł na wykorzystanie brokułów w diecie. Polecam!