Czarne jagody są drobniejsze, ale mają intensywniejszy smak niż borówki amerykańskie.
Kremowe lody jagodowe bez maszyny
Domowej roboty lody o wiele łatwiej przygotowuje się przy użyciu specjalnej maszyny, ale nie jest ona konieczna. Najlepiej wykorzystać świeże owoce, które następnie miesza się z cukrem, wanilią i śmietanką.
Lody jagodowe jako sorbet
Sorbet to niskokaloryczny rodzaj lodów, który przygotowuje się bez mleka i jajek. Bardzo łatwo go przygotować – wystarczy blenderem zmiksować owoce z wodą mineralną i cukrem, a następnie zamrozić. Tak przygotowane lody jagodowe doskonale orzeźwiają i mają bardzo mało kalorii, szczególnie gdy cukier zastąpi się stewią lub ksylitolem.
Jak podawać lody jagodowe
Lody jagodowe mogą być podawane w gałkach. Wystarczy jednak przełożyć kulkę do pucharka, dodać bitą śmietanę i posypać całość świeżymi jagodami, by powstał intensywnie jagodowy deser. Można dodać także listki mięty, które orzeźwią i kolorystycznie ożywią całość. Lody można także podawać do jeszcze ciepłego ciasta owocowego – szczególnie dobrze pasuje do tarty z innymi owocami leśnymi.
Kremowe lody jagodowe bez maszyny
Domowej roboty lody o wiele łatwiej przygotowuje się przy użyciu specjalnej maszyny, ale nie jest ona konieczna. Najlepiej wykorzystać świeże owoce, które następnie miesza się z cukrem, wanilią i śmietanką.
- Zagotuj wodę z cukrem i naturalną wanilią.
- Dodaj świeże jagody i gotuj razem, dopóki owoce się całkiem nie rozpadną. Następnie tak przygotowany sok ostudź.
- Śmietankę kremówkę schłodź i ubij na puszystą pianę.
- Stopniowo dodawaj schłodzony sok i ciągle mieszaj.
- Przelej do plastikowych pojemników i włóż do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Lody jagodowe jako sorbet
Sorbet to niskokaloryczny rodzaj lodów, który przygotowuje się bez mleka i jajek. Bardzo łatwo go przygotować – wystarczy blenderem zmiksować owoce z wodą mineralną i cukrem, a następnie zamrozić. Tak przygotowane lody jagodowe doskonale orzeźwiają i mają bardzo mało kalorii, szczególnie gdy cukier zastąpi się stewią lub ksylitolem.
Jak podawać lody jagodowe
Lody jagodowe mogą być podawane w gałkach. Wystarczy jednak przełożyć kulkę do pucharka, dodać bitą śmietanę i posypać całość świeżymi jagodami, by powstał intensywnie jagodowy deser. Można dodać także listki mięty, które orzeźwią i kolorystycznie ożywią całość. Lody można także podawać do jeszcze ciepłego ciasta owocowego – szczególnie dobrze pasuje do tarty z innymi owocami leśnymi.