Dlaczego maślaki trzeba obierać?
Maślaki obiera się nie z powodu trującej skórki tylko z powodu śluzu na niej. Jest ciężkostrawny i ma zwyczaj bardzo długo zalegać w przewodzie pokarmowym powodując dolegliwości gastryczne.Polecamy przepis na grzyby leśne z jajkiem.
Łatwy sposób na obranie maślaków
Z dużymi sztukami nie ma problemu, ale te mniejsze? Brudne ręce i perspektywa kilku godzin roboty nad koszykiem może zniechęcić do ich zbierania. Ale jest na to sposób!Moczy się całe maślaki, tylko po przycięciu końcówek trzonków, kilka godzin (można zostawić na noc) w 8-10% roztworze wody z solą kuchenną, po czym dokładnie płucze pod bieżącą wodą.
Solanka cały ten śluz rozpuszcza, wystarczy tylko spłukać resztki. A, i jeszcze jedno - niech was nie zwiedzie sucha skórka w czasie słonecznego dnia. Śluz tylko zasycha, a przy odrobinie wilgoci "puchnie" i kłopoty gotowe.
Maślaki obrane? Suszenie w piekarniku zajmuje ten sprzęt na długie godziny! Zobacz jak wybrać suszarkę do grzybów.
pusieczek2@wp.pl
Gość
ulcia21
a 2-3 godzinki
Bahus
Pyza
Bahus, nie chodzi o "śluzowatość" samego grzybka - tę też lubię - chodzi o usunięcie skórki albo chociaż śluzu z jej powierzchni, ten jest właśnie szkodliwy.