Delikatne maliny to owoce, które pozwalają na dużą kreatywność w kuchni. Doskonale smakują w kruchym lub drożdżowym cieście. Świetnie radzą sobie jako składnik słodkich koktajlów, shaków i musów. Niezastąpione do deserów, przetworów i nalewek.
Maliny to bardzo wdzięczny dodatek do ciast, babeczek i ciasteczek. Świetnie komponują się z czekoladą, kremem śmietankowym czy jogurtowym. Doskonale czują się też w towarzystwie innych owoców, takich jak borówki, jagody czy porzeczki. Agabi22 dzieli się przepisem na pyszną tartę z kremem, borówkami i malinami. Co ważne, ciasto to powstaje bez pieczenia. 2milutka podaje przepis na domowe drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką. Natomiast kloruś zdradza lekki sposób na ciasto z malinami, a jest nim dietetyczny sernik z serduszkami.
Jednak kulinarne wariacje na temat malin na słodko nie kończą się wyłącznie na ciastach. Maliny dają duże pole do popisu również w kwestii deserów. Jaga 85 podaje przepis na smaczny malinowy deser w pucharku, z galaretką i delikatną pianką. Cukiereczek 13 zachęca do zrobienia imponującego duńskiego deseru ryżowego, zwanego Ris a la mande. Zaś Dayzy w swoim deserze proponuje ciekawe połączenie malin, jeżyn i uprażonych płatków owsianych.
Wytrawnie!
Warto także odkryć nieco inne zastosowanie tych delikatnych i słodkich owoców. Okazuje się, że maliny świetnie sprawdzają się w daniach o wytrawnym charakterze. Śmiało można je łączyć z mięsem, któremu dodadzą odrobiny słodyczy. Beatris poleca nadziewane piersi z kurczaka z sosem malinowym. Proponuje także wieprzowe roladki z ryżem i malinami. Natomiast czekoladka_m pokazuje, jak w sałatce można połączyć maliny z arbuzem i serem feta.
Zachęcamy Was do podzielenia się Waszymi pomysłami na dania i desery z malinami w roli głównej.
gosia47-47