Olej z pestek arbuza

  • 2

Arbuz to owoc, który doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Coraz częściej słyszymy też o dobroczynnych właściwościach jego pestek. Wiecie, że są one bogatym źródłem witamin, minerałów, a z ich wnętrza wyciskany jest olej? Sprawdźcie, jakie ma zastosowanie!

         
ocena: 5/5 głosów: 9
Olej z pestek arbuza
fot. Fotolia
Pestki z arbuza

Arbuz pod koniec wegetacji zawiązuje nasiona, które mogą mieć barwę bardzo zmienną: (zależną od odmiany arbuza) białą, żółtą, żółto-brązową, czarną, czerwoną, a nawet zieloną!

Pestki arbuza coraz częściej znajdują wielbicieli wśród tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Nic w tym nadzwyczajnego! Regularnie zjadane mają bowiem właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, obniżają ciśnienie krwi, a także pomagają w problemie zaparć. W nasionach arbuza zawarta są także witaminy A, E, z grupy B, żelazo, magnez i cynk!

Olej z pestek arbuza

Ponieważ nasiona arbuza w połowie składają się z tłuszczu, poddawane są suszeniu, kruszeniu i wyciskaniu, co w efekcie daje drogocenny olej. Wywodzi się on z Afryki południowo-zachodniej, gdzie znany jest pod nazwą oleju ootanga lub oleju kalahari!

Pestki arbuza
Zdjęcie: Fotolia

Powstały z pestek arbuza olej jest niezwykle lekki, rzadki i delikatny. Zawiera ok 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a w tym kwasy omega-3, omega-6 i omega-9! Wykorzystywany jest w kuchni, przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym - głównie do pielęgnacji wszystkich typów skóry, a także jako dodatek do płynów myjących, mydeł czy oliwek dla dzieci.

Bogata kompozycja tłuszczów zawartych w oleju pomaga też przywrócić blask włosom i zadbać o ich kondycję i piękny, odżywiony kolor. Olej z pestek arbuza jest wykorzystywany również w leczeniu łysienia!

Działanie oleju z pestek arbuza

Olej kalahari działa pielęgnacyjnie na skórę, ale ma również szersze zastosowanie: pomaga w leczeniach chorób nerek, układu moczowego, stanów zapalnych, sprzyja leczeniu ran, oparzeń, poprawia apetyt, zmniejsza zmęczenie, a dzięki zawartemu karotenowi i witaminie E zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych!

Gdzie kupić?

Olej z pestek arbuza jest niestety dość trudno dostępny. Można zakupić go w niektórych aptekach lub drogeriach, ale najlepiej pytać o niego w sklepach z ekologiczną żywnością lub nabyć w sklepie internetowym (tylko u sprawdzonych sprzedawców!)

Olej z pestek arbuza w potrawach

Olej z pestek arbuza tłoczony na zimo genialnie sprawdzi się jako dodatek do letnich sałatek i surówek - zarówno warzywnych, jak i owocowych. Jego ciekawy smak podkreśli też smak wielu deserów, soków czy orzeźwiających koktajli i smoothie. Olej z pestek arbuza urozmaici przyrządzane przez Was sosy lub dipy!

Olej z pestek arbuza Pielęgnowanie włosów olejem
Zdjęcia: Fotolia

Słyszeliście o oleju z pestek arbuza? Wykorzystujecie go w kuchni lub do pielęgnacji? Jeśli posiadacie jakieś ciekawe przepisy z dodatkiem tego oleju, podzielcie się nim z nami - niech kulinarnych eksperymentów nie będzie końca!