Jak zrobić zakwas na chleb?

  • 1

Zakwas na chleb powstaje z mąki wymieszanej z wodą. Całość odstawia się na kilka dni, w międzyczasie mieszankę „dokarmiając” świeżą porcją mąki.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić zakwas na chleb?
fot. Fotolia
Prawdziwy chleb robiony na zakwasie to rzecz, za którą tęskni wielu z nas. Zamiast szukać dobrej piekarni, lepiej jest przygotować go samodzielnie w domu. Wbrew pozorom główny składnik, czyli zakwas, nie jest trudny w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Jak zrobić zakwas żytni do chleba?
 
Jak zrobić zakwas do chleba?
 
Zakwas najłatwiej przygotowuje się na bazie mąki żytniej chlebowej. W ten sposób szybko uzyskamy upragniony efekt. Zakwas żytni dodany do ciasta chlebowego wzbogaca jego smak oraz sprawia, że bochenki pięknie rosną. 
  • Do przygotowania zakwasu żytniego będą potrzebne: mąka żytnia chlebowa, woda (w stosunku 1:1), słoik. 
  • Mąkę mieszamy w słoiku z letnią wodą tak, aby powstał jednorodny płyn. 
  • Mieszankę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  • Po tym czasie zakwas powinien zacząć wytwarzać bąble na powierzchni. Dodajemy do niego nową porcję mąki i wody (1:1) i znów odkładamy na dobę.
  • Powyższy punkt powtarzamy przez ok. 4-5 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do wykorzystania. 
Jak upiec chleb na zakwasie?
 
Kiedy mamy gotowy zakwas, pozostaje nam już tylko go wykorzystać do upieczenia domowego chleba. Szczególnie, że jest to naprawdę łatwe!
  • Do zrobienia chleba na zakwasie będą potrzebne: domowy zakwas (ok. 2 łyżki), mąka chlebowa pszenna, żytnia, etc. (ok. 0,5 kg), letnia woda (ok. 1,5 szklanki), sól. 
  • Najpierw należy zrobić zaczyn: zakwas miesza się z 0,5 szklanki mąki i 0,5 szklanki wody. Całość się miesza i odstawia na ¾ doby
  • Po tym czasie zaczyn łączy się z pozostałymi składnikami, miesza, przekłada do foremki i odstawia do czasu, aż podwoi swoją objętość (zwykle na całą noc). 
  • Formę z chlebem wkładamy do piekarnika, nastawiamy całość na 180-220 st. C i pieczemy ok. godziny.
  • Po upieczeniu chleb należy wyjąć z formy i studzić na kratce. Gotowe. 
Ważne: Właściwa temperatura zależy od mocy i rodzaju naszego piekarnika oraz stosowania termoobiegu. 
 
Jak przechowywać zakwas?
 
Kiedy po upieczeniu chleba zostało nam sporo zakwasu, możemy go bez problemu przechować. Wystarczy dodać do niego mąkę i wodę a następnie wstawić go do lodówki. Przed następnym użyciem należy go dokarmić oraz odstawić w ciepłe miejsce na min. 3 godziny, aby go ponownie uaktywnić.