Jajka kurze przeznaczone do sprzedaży dzilei się na odpowiednie klasy. To, do której klasy dane jajko zostanie zaliczone zależy od jego wagi. I tak mamy:
I tutaj - na półkach spotkamy jaja bielsze i ciemniejsze. To, czy jajko jest bardzioej brązowe czy raczej blade nie ma wpływu na sposób jego przygotowania. Gotuje się i smaży tak samo długo.
Kolor skorupki zależy od jego mamy - a więc kury, która je zniosła. Jeśli kura ma biału płatek uszny (paseczek skóry na głowie), to będzie znosiła białe jajka. Jeśli natomiast ma brązowy - ciemne.
- klasa S - jaja ważące mniej niż 53 g
- klasa M - jaja z przedziału wagowego 53 - 63 g
- klasa L - jaja z przedziału wagowego 63 - 73 g
- klasa XL - jaja ważące więcej niż 73 g.
I tutaj - na półkach spotkamy jaja bielsze i ciemniejsze. To, czy jajko jest bardzioej brązowe czy raczej blade nie ma wpływu na sposób jego przygotowania. Gotuje się i smaży tak samo długo.
Kolor skorupki zależy od jego mamy - a więc kury, która je zniosła. Jeśli kura ma biału płatek uszny (paseczek skóry na głowie), to będzie znosiła białe jajka. Jeśli natomiast ma brązowy - ciemne.