Rabarbar ogrodowy zawiera znaczne ilości związków o właściwościach leczniczych i może być wykorzystywany w razie potrzeby.
Liście rabarbaru bogate są w witaminę C i są jednym z pierwszych wiosennych warzyw, które nadają się do spożycia już w końcu maja i w czerwcu, kiedy nie ma jeszcze innych owoców. Korzenie i kłącza rabarbaru zawierają związki o właściwościach przeczyszczających oraz dezynfekujących przewód pokarmowy. Zwiększają także wydzielanie moczu, potu, mleka u matek karmiących i soków trawiennych. Rabarbar jest więc skutecznym lekiem dla ludzi cierpiących na przewlekłe zaparcia, wzdęcia brzucha.
Może być także stosowany w leczeniu otyłości.
Warto stosować go przy braki łaknienia oraz niezbyt nasilonych żółtaczkach.
Po odstawieniu na 10 dni w zamkniętym naczyniu i przecedzeniu, spożywa się po 10-20 kropli 2-3 razy dziennie, na wyżej wymienione dolegliwości.
Spożywanie rabarbaru w nadmiernej ilości pod obojętnie jaka postacią przez osoby w starszym wieku, cierpiące na kamicę szczawianową lub przez małe dzieci może pogłębiać ich dolegliwości.
Tak wiec wychodzi na to, że to co jest zalecane na wszelkie dolegliwości w nadmiarze może nam zaszkodzić i zwiększy dręczące nas problemy. Dlatego jedzmy wszystko z umiarem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem, a nie skutkami ubocznymi tej rośliny.
Wspaniały przepis na rabarbar dla dzieci, znajdziecie pod tym linkiem! >>>