Proziaki, czyli proste placki na sodzie!

Proziaki piecze się bezpośrednio na piecu, ale równie dobrze możesz użyć patelni. Mąkę, sodę, sól i kefir wymieszaj i zagnieć ciasto, wałkuj na grubość ok. 0,5 cm, wycinaj i smaż na suchej patelni na średnim ogniu. Zobacz, jakie to pyszne!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Proziaki, czyli proste placki na sodzie!
fot. Adobe stock

Proziaki - placki na prozie


Proziaki to mączne placki "na prozie", czyli na sodzie oczyszczonej, przysmak znany głównie na Podkarpaciu. Proziaki znane są też pod innymi nazwami: proziołki, prozioki, lepioszki czy łosuchy. Te proste placki możesz przygotować z zaledwie kilku składników lub wzbogacić o takie dodatki jak twaróg, jajko czy oliwki.

Ten prosty wypiek to tak naprawdę prekursor chleba - pierwsze "pieczywo" było pieczone właśnie na rozgrzanych kamieniach, bez zakwasu, przygotowywane z mąki.

Proziaki można podawać na słodko (z konfiturą, twarożkiem albo z miodem) lub na słono (z masłem, oprószone solą morską, ew. z dodatkiem świeżo siekanego czosnku). Proziaki serwuje się od razu po upieczeniu, na ciepło. Spróbuj i przekonaj się, jak smakują z roztapiającym się na nich masłem. Palce lizać!

Wypróbuj też: Przepis na proziaki z piekarnika

Prosty przepis na proziaki

Z takiej ilości składników przygotujesz kilkanaście sztuk.

Składniki:
  • 250 g kefiru 
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 łyżki cukru
Wykonanie:

Mąkę przesiej na stolnicę razem z sodą i solą i cukrem. Zrób zagłębienie i wlej w nie kefir, dodaj cukier. Zagniataj krótko aż do zlepienia ciasta. 

Stolnicę posyp mąką i wałkuj ciasto na grubośc ok. 0,5 cm. Zostaw na pół godziny pod ściereczką. 

"Smaż" na suchej patelni na małym ogniu po 3 - 5 minut z każdej strony. Podawaj na ciepło z dowolnymi dodatkami - szczególnie polecamy posmarować je masłem i posypać posiekanym czosnkiem. Jeśli wolisz, możesz każdego proziaka przekroić na pół jak bułeczkę.

Polecamy: Pomidorowe bułki z patelni