Proziaki - placki na prozie
Proziaki to mączne placki "na prozie", czyli na sodzie oczyszczonej, przysmak znany głównie na Podkarpaciu. Proziaki znane są też pod innymi nazwami: proziołki, prozioki, lepioszki czy łosuchy. Te proste placki możesz przygotować z zaledwie kilku składników lub wzbogacić o takie dodatki jak twaróg, jajko czy oliwki.
Ten prosty wypiek to tak naprawdę prekursor chleba - pierwsze "pieczywo" było pieczone właśnie na rozgrzanych kamieniach, bez zakwasu, przygotowywane z mąki.
Proziaki można podawać na słodko (z konfiturą, twarożkiem albo z miodem) lub na słono (z masłem, oprószone solą morską, ew. z dodatkiem świeżo siekanego czosnku). Proziaki serwuje się od razu po upieczeniu, na ciepło. Spróbuj i przekonaj się, jak smakują z roztapiającym się na nich masłem. Palce lizać!
Wypróbuj też: Przepis na proziaki z piekarnika
Prosty przepis na proziaki
Z takiej ilości składników przygotujesz kilkanaście sztuk.Składniki:
- 250 g kefiru
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżki soli
- 0,5 łyżki cukru
Mąkę przesiej na stolnicę razem z sodą i solą i cukrem. Zrób zagłębienie i wlej w nie kefir, dodaj cukier. Zagniataj krótko aż do zlepienia ciasta.
Stolnicę posyp mąką i wałkuj ciasto na grubośc ok. 0,5 cm. Zostaw na pół godziny pod ściereczką.
"Smaż" na suchej patelni na małym ogniu po 3 - 5 minut z każdej strony. Podawaj na ciepło z dowolnymi dodatkami - szczególnie polecamy posmarować je masłem i posypać posiekanym czosnkiem. Jeśli wolisz, możesz każdego proziaka przekroić na pół jak bułeczkę.
Polecamy: Pomidorowe bułki z patelni