Doskonałej jakości mięso Kurczaka Zagrodowego zawdzięcza swoje walory smakowe komfortowym warunkom, w jakich przebywa drób. Kurczaki Zagrodowe mają stały dostęp do zagrody i mogą po niej swobodnie spacerować - dzięki temu są lepiej umięśnione i mniej otłuszczone niż standardowe kurczaki. Poza tym żywione są wyłącznie naturalną paszą, która nie zawiera GMO.
To wszystko sprawia, że piersi kurczaka Zagrodowego są idealne dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie; bez obawy można podawać je nawet najmłodszym. Ciekawie komponują się z warzywami oraz świeżymi ziołami, które podkreślają smak mięsa. Innymi słowy - kalarepa nadziewana piersią Kurczaka Zagrodowego oraz serem feta to propozycja, która łączy w sobie wszystko, co najlepsze.
Kalarepki faszerowane
Składniki:
· 4 kalarepy
· 1 pierś Kurczaka Zagrodowego
· 100 g sera feta (+ odrobina do dekoracji)
· 1 mała cebula
· 2 łyżki soku z cytryny
· 5-6 listków bazylii (+ kilka do dekoracji)
· oliwa
· sól i pieprz
Przygotowanie:
Kalarepki obieramy i wydrążamy. Miąższ z jednej należy zachować, pozostały można wykorzystać np. do zupy lub surówki. Miąższ kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z posiekaną cebulą.
Pierś drobno siekamy, mieszamy z pokruszonym serem feta, łyżką soku z cytryny i podsmażoną kalarepką z cebulą; doprawiamy pieprzem i posiekaną bazylią.
Wydrążone kalarepki skrapiamy łyżką soku z cytryny i oliwą, środki wypełniamy farszem i pieczemy ok. 1 h w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Kalarepki posypujemy z wierzchu pokruszoną fetą i ozdabiamy listkami bazylii.
To wszystko sprawia, że piersi kurczaka Zagrodowego są idealne dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie; bez obawy można podawać je nawet najmłodszym. Ciekawie komponują się z warzywami oraz świeżymi ziołami, które podkreślają smak mięsa. Innymi słowy - kalarepa nadziewana piersią Kurczaka Zagrodowego oraz serem feta to propozycja, która łączy w sobie wszystko, co najlepsze.
Kalarepki faszerowane
Składniki:
· 4 kalarepy
· 1 pierś Kurczaka Zagrodowego
· 100 g sera feta (+ odrobina do dekoracji)
· 1 mała cebula
· 2 łyżki soku z cytryny
· 5-6 listków bazylii (+ kilka do dekoracji)
· oliwa
· sól i pieprz
Przygotowanie:
Kalarepki obieramy i wydrążamy. Miąższ z jednej należy zachować, pozostały można wykorzystać np. do zupy lub surówki. Miąższ kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z posiekaną cebulą.
Pierś drobno siekamy, mieszamy z pokruszonym serem feta, łyżką soku z cytryny i podsmażoną kalarepką z cebulą; doprawiamy pieprzem i posiekaną bazylią.
Wydrążone kalarepki skrapiamy łyżką soku z cytryny i oliwą, środki wypełniamy farszem i pieczemy ok. 1 h w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Kalarepki posypujemy z wierzchu pokruszoną fetą i ozdabiamy listkami bazylii.