Niejedna pani domu przyzna rację twierdzeniu, że najlepsze potrawy to takie, które są tanie, proste w przygotowaniu, a jednocześnie pożywne i sycące. Wszystkie te warunki spełnia zupa z kalarepy. Jest mocno warzywna i zawiera dużo cennych wartości odżywczych. Gotujemy w niej zarówno korzeń, jak i liście, przez co nie tracimy ani jednego wartościowego składnika. Poznaj nasz przepis na zupę z kalarepy!
Zupa z kalarepy – przepis
Zupa z kalarepy – przepis
- Z porcji rosołowej mięsa gotowanego razem z solą, zielem angielskim i listkami laurowymi przygotuj wywar
- Do gotowego wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki (ok. 10 sztuk) i starte na tarce warzywa: 3 kalarepy, 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki oraz pokrojony pęczek zielonej pietruszki i pokrojone liście kalarepy
- Całość gotuj do miękkości ziemniaków, następnie dopraw do smaku solą i zagęść śmietaną;
- Podawaj ze świeżym chlebem