Kiedy zaczyna się sezon na kalarepę trzeba korzystać z jej właściwości odżywczych tak często jak to tylko możliwe. Warto zjadać ją zarówno na surowo, np. w postaci surówek, jak i w formie gotowanej lub pieczonej.
Kalarepa wypełniona farszem na bazie ryżu to pyszny pomysł na wykorzystanie tego niedocenianego warzywa w kuchni i stworzenie wyjątkowego, pomysłowego obiadu.
Jak zrobić faszerowaną kalarepę?
Kalarepa wypełniona farszem na bazie ryżu to pyszny pomysł na wykorzystanie tego niedocenianego warzywa w kuchni i stworzenie wyjątkowego, pomysłowego obiadu.
Jak zrobić faszerowaną kalarepę?
- Cztery duże kalarepy obierz i wydrąż miąższ, pozostawiając grubość ścianek ok. 1 cm;
- Kalarepy włóż do wrzątku, dodaj soli i gotuj przez ok. 10-12 min;
- Uzyskany z kalarepy miąższ pokrój w drobne kawałki; pokrój paprykę i jedną cebulę, następnie duś warzywa przez chwilę na maśle; dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką;
- Ugotowany ryż wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki; połącz z warzywami i dodaj pół szklanki startego sera żółtego (najlepiej gouda);
- Wypełnij farszem ugotowaną kalarepę, wierzch posyp serem;
- Całość zapiekaj w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.