Jak zrobić frytki z kalarepy?

Frytki z kalarepy to przekąska, do wykonania której potrzebujemy tylko pokrojonego warzywa, oliwy z oliwek, przypraw i nagrzanego piekarnika. Są dużo zdrowsze od tradycyjnych frytek ziemniaczanych.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić frytki z kalarepy?
fot. Fotolia
Frytki warzywne są zdrowe, równie smaczne, a przy tym mniej kaloryczne niż te tradycyjne, ziemniaczane. Tak naprawdę, można je przygotować z większości warzyw. Masz w domu marchewkę, pietruszkę, seler lub buraki? W takim razie zdrowa przekąska jest w zasięgu Twojej ręki!

Tym razem chcielibyśmy zaproponować Wam chrupiące frytki z kalarepki. Kto jeszcze nie próbował tego warzywa w takiej wersji, koniecznie musi nadrobić zaległości!

Do przygotowania frytek z kalarepy potrzebne będą:
- 2-3 kalarepki
- oliwa z oliwek
- przyprawy (wg uznania); my zdecydowanie polecamy lekko osolone z tymiankiem lub w wersji z rozmarynem i ziołami prowansalskimi

Sposób przygotowania:
1. Umyte warzywa pokrój w grube słupki
2. Rozłóż je na blasze, skrop oliwą z oliwek, posyp przyprawami
3. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 min, często przewracając frytki na drugą stronę

Równie dobrze oliwę z oliwek możesz wymieszać z przyprawami, następnie wrzucić do miski razem z pokrojonymi warzywami i dokładnie obtoczyć je w "marynacie" a następnie ułożyć na blasze.

Doskonałym dodatkiem do frytek warzywnych są rozmaite sosy, które również polecamy przygotować samemu! Znakomicie sprawdzi się sos jogurtowy z ogórkiem i koperkiem, sos czosnkowy lub pomidorowy.

Tak przygotowane frytki można z powodzeniem podawać jako dodatek do obiadu, ale wyśmienicie sprawdzą się w roli samodzielnej przekąski!