Bakłażan, nazywany inaczej oberżyną lub gruszką miłosną wywodzi się z Indii. Ciekawostką jest to, że z botanicznego punktu widzenia przynależy on do jagód. W XVI – wiecznej Polsce bakłażany uprawiane były jedynie jako roślina ozdobna, dopiero z upływem czasu odkryto ich kulinarne zastosowanie. Oberżyna cechuje się niską kalorycznością, jest dobrym źródłem włókna pokarmowego, magnezu, potasu i wapnia. Bakłażan wykazuje również właściwości zdrowotne – usprawnia przemianę materii i przeciwdziała chorobom układu krążenia.
Kulinarnych zastosowań bakłażana jest wiele. Podaje się go w
sałatkach z bakłażana, zapiekankach i przystawkach. To z niego powstają też bardzo dobre sosy, dipy i kremy. Nic nie może równać się ze smakiem
bakłażana faszerowanego mięsem lub warzywami, a następnie zapiekanego w piekarniku.
Bakłażan to także niekwestionowany bohater wśród warzyw, które wrzucamy na grilla.
Warzywo idealne jeśli chodzi o przygotowywanie przekąsek. W łatwy sposób można z niego zrobić pyszne koreczki, roladki i inne przystawki.
Podczas tworzenia potraw z bakłażana trzeba pamiętać o ich solidnym doprawieniu. Warzywo to nie ma zbyt wyrazistego smaku, dlatego należy zadbać o intensywne dodatki. Przyrządzając
dania z bakłażana należy też uważać z tłuszczem, ponieważ bakłażan wchłania go bardzo dużo. Poniżej znajdziecie doskonałe przepisy na potrawy z bakłażanem w roli głównej!
Zdjęcie: Fotolia