Dieta wegańska, inaczej weganizm, to odmiana wegetarianizmu. Ten sposób odżywiania wyklucza z jadłospisu nie tylko mięso, ale wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego czyli np. nabiał i jajka. Podłożem piramidy żywieniowej kuchni wegańskiej są owoce (także suszone) i warzywa – świeże, gotowane, w postaci zup, surówek i sałatek. Kolejnym elementem diety wegańskiej są produkty pełnoziarniste, takie jak: ryż, płatki i makarony pełnoziarniste, chleb razowy oraz kasze: np. gryczana, kukurydzianka, orkiszowa, jaglana. Istotnym składnikiem diety są też rośliny strączkowe, takie jak: fasola, soczewica, groch czy tofu oraz zamienniki nabiału (wzbogacane w wapń), np. mleko sojowe, migdałowe, ryżowe. W diecie wegan znajdują się ziarna siemienia lnianego oraz orzechy, np.: orzechy włoskie i laskowe, brazylijskie, nerkowce, pistacje, migdały oraz pestki słonecznika, sezamu czy dyni. Weganie powinni unikać lub jeść bardzo sporadycznie takie produkty jak: oliwa z oliwek czy olej lniany, słonecznikowy, z pestek dyni, słodycze, słone przekąski, słodkie soki oraz napoje słodzone.

Dania wegetariańskie na obiad

Przykładowe potrawy wegańskie na obiad to np. pełnoziarnisty ryż z gotowanymi warzywami. Posiłek można doprawić przyprawą curry albo posypać pestkami dyni lub słonecznika. Zupę warzywną robi się z tego, co ma się akurat pod ręką, np. marchewki, selera, ziemniaków lub mrożonej mieszanki warzywnej. Całość doprawia się czosnkiem, pietruszką i ulubionymi przyprawami. Aby zupa była bardziej treściwa, można do niej dodać, np. ciecierzycy, komosy ryżowej lub soczewicy. Ciemny makaron z suszonymi pomidorami, oliwkami i tofu robi się bardzo szybko, a smakuje doskonale, szczególnie z dużą ilością czosnku.
 
Stosując dietę wegańską możemy przygotować rozmaite i pyszne potrawy. Sprawdzone, aromatyczne wegańskie zupy czy ciasta to tylko przykłady, jakie możemy znaleźć wśród przepisów na dania wegańskie na portalu gotujmy.pl.
 
Zdjęcie: Fotolia
Lody wegańskie

Lody wegańskie

Lody wegańskie, czyli pozbawione jaj i mleka krowiego, można przygotować na bazie kaszy jaglanej. Jedną z propozycji na ich wykonanie jest użycie: mleka roślinnego, cukru, mrożonych truskawek, orzechów nerkowca i ugotowanej kaszy jaglanej. Dla wzbogacenia barwy, do lodów można dodać soku wyciśniętego z buraka lub barwnika spożywczego. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę, którą następnie zamraża się w maszynce do lodów lub w zamrażalniku.

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie ciasto marchewkowe to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą spróbować wypieku bez cukru, jajek i mleka. Do jego przygotowania potrzebne są: starta marchewka, olej, mleko sojowe, mąka gryczana, orzechy, bakalie oraz sok z cytryny. Upieczony placek można posypać cukrem pudrem. Wegańskie ciasto marchewkowe jest bardzo zdrowe, puszyste i smaczne.

Diety

Diety

Do zmiany nawyków żywieniowych najczęściej mobilizują kłopoty ze zdrowiem, alergia pokarmowa, nadwaga lub też zbyt mała ilość tkanki tłuszczowej. Diety odchudzające, np. dieta dukana, kapuściana czy niskokaloryczna mają na celu zmniejszyć ilość kilogramów. Na diety oczyszczające, np. warzywne, przechodzi się, by pozbyć się z szkodliwych toksyn, które są skutkiem zanieczyszczonego środowiska. Osoby z nietolerancją glutenu stosują dietę bezglutenową, a cukrzycy muszą eliminować z jadłospisu węglowodany i tłuszcze.

Wegańska bita śmietana

Wegańska bita śmietana

Wegańska bita śmietana sprawdzi się jako samodzielny deser bądź dodatek do wypieków, owoców, lodów oraz innych przekąsek. Produkt jest lekkostrawny, gęsty, słodki i nie zawiera laktozy. Bitą śmietanę przygotowuje się z tłuszczu kokosowego. Mleko kokosowe z puszki należy wylać, a pozostałą masę przełożyć do miski. Następnie do tłuszczu dodaje się cukier puder, a całość ubija mikserem. Krem z mleka kokosowego podaje się schłodzony. Bita śmietana dobrze komponuje się z truskawkami, bananami, borówkami albo malinami.

Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska, czyli wegetarianizm, to dieta bezmięsna. Wegetarianie jedzą owoce i warzywa – najlepiej, aby były one świeże i niepoddane obróbce termicznej. Na diecie wegetariańskiej je się również pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa strączkowe oraz orzechy i ziarna – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dopuszczalne są również produkty mleczne, np. jogurty, sery oraz jajka. Zwolennicy wegetarianizmu uważają, że zawarte w mięsie produkty odżywcze, np. białko, można uzyskać z roślin.

Majonez wegański

Majonez wegański

Wegański majonez bez jajek przygotuje się z łuskanego słonecznika, oleju rzepakowego, gorącej wody, białego octu winnego, musztardy, soli i cukru. Majonez w wersji wege, który doskonale komponuje się z różnymi sałatkami, przyrządzi się również przy użyciu wędzonego tofu utartego z olejem z pestek winogron. Wyśmienitym dodatkiem do sałatki jarzynowej jest majonez wegański z ziemniaków. Ugotowane ziemniaki blenduje się z wodą, czosnkiem, musztardą, sokiem z cytryny i olejem. Gotowy sos wystarczy doprawić solą i pieprzem.

Znaleźliśmy 435 przepisów w kategorii Dieta wegańska