Wegetarianizm to
dieta bezmięsna. Jej zwolennicy uważają, że wszystkie składniki odżywcze zawarte w mięsie, np. białko czy tłuszcz, można wydobyć z produktów roślinnych. Na spodzie piramidy żywieniowej diety wegetariańskiej są:
woda, warzywa i owoce – najlepiej świeże, niepoddane obróbce termicznej – lub soki z nich wyciśnięte. Kolejnym składnikiem w
diecie wegetarianina są
pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym
makarony, będące źródłem: błonnika, witaminy B oraz żelaza, cynku i magnezu. Produkty białkowe, np. mleko i jogurt sojowy, to również ważny element diety. Poza tym, wegetarianie jedzą też
warzywa strączkowe, takie jak: groch, soczewica, fasola oraz orzechy i ziarna – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oleje (np. rzepakowy, lniany) i
tłuszcze roślinne są też niezbędne, ponieważ ułatwiają wchłanianie takich witamin, jak witamina A, D czy E. Wegetarianie jedzą także produkty mleczne, np. nabiał oraz jajka.
Stosując dietę wegetariańską, trzeba pamiętać, aby dostarczać organizmowi witamin: B12 oraz D, których bogatym źródłem jest np. mleko sojowe lub suplementy diety. Ponadto dobrze jest uzupełniać poziom wapna, jedząc np. orzechy, ziarna, ciemnozielone warzywa.