Karkówka wymaga nadania jej smaku przed obróbką cieplną. Mięso zyskuje wówczas na kruchości oraz soczystości. Podczas pieczenia mięsa warto polewać je marynatą lub aromatycznym sosem, żeby nie wyschło. Najlepsze marynaty robi się na oleju bądź oliwie z dodatkiem świeżych ziół, czosnku, cebuli, miodu i ulubionych przypraw, np. słodkiej wędzonej papryki, kminku, kolendry, pieprzu i soli.
 
Karkówka na słodko w sosie śliwkowym 
Podobnie jak do schabu, do karkówki doskonale pasują słodkie dodatki. Można zapiekać ją z połówkami brzoskwiń, śliwek lub mirabelkami, a także przed duszeniem lub pieczeniem polać sosem śliwkowym. Robi się go z suszonych śliwek, octu winnego i odrobiny wina. Wart wypróbowania jest z pewnością sos śliwkowy z powideł bądź dżemu, rodzynek, czerwonej cebuli, czosnku i keczupu pomidorowego.
 
Karkówka w sosie własnym
Dobrym pomysłem na przyrządzenie soczystej karkówki jest podsmażenie jej na patelni z rozgrzanym tłuszczem tuż po oprószeniu mąką. Następnie dusi się ją w bulionie ze startymi warzywami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Smak karkówki w sosie własnym dużo zyskuje po dodaniu na patelnię zeszklonej cebuli z cukrem. Gdy mięso jest już miękkie, sos zagęszcza się mąką ze śmietaną, a na talerzach polewa się nim karkówkę oraz ugotowane ziemniaki lub kluski śląskie.
 
Karkówka w sosie musztardowym
Do przygotowania sosu musztardowego do karkówki najodpowiedniejsza jest musztarda bez całych ziaren gorczycy, ostra lub łagodna. Można wybierać spośród musztardy sarepskiej, chrzanowej, stołowej, kremskiej, dijon, rosyjskiej albo francuskiej. Gęsty sos powstaje ponadto z mąki, margaryny, śmietany, a często dodaje się do niego również płynny miód.
 
Karkówka w sosie pomidorowym
Karkówkę oblaną sosem pomidorowym dusi się na patelni do jego zredukowania albo piecze w naczyniu żaroodpornym. Smak sosu z soku pomidorowego, pomidorów świeżych bądź z puszki wzmocni odrobina koncentratu pomidorowego lub ziołowego keczupu. Sos pomidorowy do karkówki doprawia się świeżymi ziołami (bazylią, koperkiem, rozmarynem), czosnkiem, cukrem i słodką papryką. Warto sięgnąć także po mniej znane przyprawy, takie jak garam masala, kmin rzymski, różnokolorowy pieprz oraz kurkuma.
 
Karkówka w sosie pieczarkowym
Do sosu pieczarkowego do karkówki najlepsze są świeże pieczarki, pokrojone w cienkie plasterki i przesmażone na oleju z cebulą i czosnkiem. Można je przygotować na oddzielnej patelni lub dodać do mięsa pod koniec duszenia. Grzybom smaku dodadzą suszone zioła: tymianek, lubczyk, koperek, a także cieniutko pokrojona papryczka chilli bez pestek lub parę kropli sosu chilli. Sól i pieprz dodaje się na samym końcu smażenia warzyw. Osoby dbające o linie mogą zastąpić śmietanę mlekiem roślinnym lub jogurtem naturalnym.
 
Jakie sosy pasują do karkówki
Karkówkę można podawać z sosami:
  • miodowym,
  • keczupowym,
  • paprykowym.
  • ciemnym pieczeniowym,
  • śmietanowym,
  • koperkowym,
  • z suszonych grzybów,
  • cebulowym,
  • bolońskim,
  • słodko-kwaśnym,
  • chrzanowym,
  • sojowym,
  • dyniowym.
Mięso z grilla

Mięso z grilla

Grillowane potrawy są idealnym rozwiązaniem na ciepłe dni. Najpopularniejsze jest mięso z grilla, marynowane dzień wcześniej lub przypiekane ze świeżymi warzywami lub owocami. Na rożnie znaleźć można mniej lub bardziej przypiekane: kiełbasę, kolorowe szaszłyki, karkówkę, skrzydełka oraz udka kurczaka. Smakowicie smakują także grillowane ryby. Do mięsa z grilla warto dodać aromatyczne przyprawy, a ruszt wysmarować olejem, tak by skórka się nie przyklejała.

Mięso peklowane na grilla

Mięso peklowane na grilla

Peklowanie mięsa na grilla należy zaplanować co najmniej dzień wcześniej. Do rozpuszczonej w wodzie soli peklowej wkłada się dokładnie umyte i pozbawione kości kawałki mięsa, przykrywa talerzem lub folią i wstawia na noc do lodówki. Następnego dnia mięso trzeba umyć pod bieżącą, zimną wodą i przyrządzić, np. nacierając oliwą ze świeżym czosnkiem i upiec na ruszcie. Mięso najlepsze do peklowania przed upieczeniem na grillu to karkówka oraz schab.

Mięso

Mięso

Mięso jest jednym z podstawowych składników w diecie. Dania mięsne nierzadko przygotowuje się na bazie mięsa mielonego, np. wieprzowiny. Do delikatnych i dietetycznych mięs zalicza się drób, z którego przygotuje się rozmaite potrawy, np. pieczonego kurczaka w pomarańczach czy udka w śliwkowej marynacie. Pożywnym obiadem jest gulasz z wołowiny i kapusty włoskiej, który doskonale smakuje podawany z pieczywem. Wyśmienitym składnikiem kanapek są wędliny domowej roboty, które można przyrządzić z pieczonej piersi z kurczaka.

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

Pieczeń z karkówki to prosty sposób na smaczny obiad. Szczególnie, że pieczyste z karczku jest bardzo soczyste. A wszystko dzięki przerostom tłuszczowym, które w trakcie pieczenia nawilżają mięso. Karkówkę pieczoną w piekarniku robi się naprawdę prosto – wystarczy mięso natrzeć przyprawami lub zamarynować a następnie upiec. Aby nadać jej większego aromatu, można do niej dodać pokrojoną w krążki cebulę. Dzięki temu mięso będzie miało cudowny smak a przy okazji zyskamy wyrazisty sos – idealny do ziemniaków, ryżu lub kaszy.

Pieczeń z karkówki

Pieczeń z karkówki

Karkówka pieczona w piekarniku w całości czy w plastrach to danie, którego nie da się przygotować szybko. Kilkunastogodzinne marynowanie i kilkugodzinne pieczenie bardzo się jednak opłacają, bo po takiej obróbce mięso wprost rozpływa się w ustach. Pieczeń z karkówki w sosie własnym jest idealnym dodatkiem do ziemniaków ‒ zarówno gotowanych, jak i zapiekanych. Bardzo dobrze komponuje się też z marchewką i cebulą, które nadają się do pieczenia w rękawie foliowym.

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy na ciepło jest idealny do mięsa, np. karkówki, kurczaka lub ozorów wołowych. Na zimno można go podać do jajek na twardo, pieczeni, kiełbas, ryb, pasztetów, a także sałatek. Tradycyjny sos przygotowuje się ze startego korzenia chrzanu albo gotowego – ze słoika. Chrzan łączy się z masłem, mąką, kwaśną śmietaną i wywarem warzywnym. Sos doprawia się do smaku solą oraz cukrem.