Jak zrobić ciasto na krokiety?
 
Krokiety są potrawą smażoną przygotowywaną na bazie panierowanego ciasta naleśnikowego, które nadziewa się rozmaitymi farszami. Ciasto naleśnikowe na krokiety przygotowuje się z mąki pszennej, jaj, mleka, oleju (opcjonalnie roztopionego masła), wody mineralnej, najlepiej gazowanej oraz szczypty soli. Pierwszą czynnością jest zmiksowanie mąki, mleka, jaj i soli. Powstałą masę należy dostawić na około pół godziny. Następnie dodaje się do niej olej oraz gazowaną wodę mineralną. Naleśniki na krokiety powinno się smażyć na specjalnej dużej i cienkiej patelni naleśnikowej. Ciasto smaży się około 1 minuty, następnie przewraca się na drugą stronę i kontynuuje smażenia aż do lekkiego przyrumienienia się naleśnika. 
 
Kapuściany farsz do krokietów 
 
Pyszną, jarską wersją krokietowego nadzienia jest kapusta lub połączenie kapusty i grzybów. Do przygotowania kapuścianego farszu wykorzystuje się kiszoną kapustę, cebulę, sól, pieprz oraz kminek. Kapustę należy opłukać, a następnie posiekać. Obraną i drobno posiekaną cebulę zesmaża się na oleju. Po jej zeszkleniu, na patelnię dodaje się kapustę i przyprawy. Całość należy dusić aż farsz stanie się miękki. Inną propozycją nadzienia do krokietów jest te przygotowane z ugotowanej kapusty kiszonej i pieczarek. Cebulę należy zeszklić na oleju, dodać pieczarki i smażyć. Następnie dodaje się odciśniętą z wody kapustę oraz przyprawy i kontynuuje przez chwilę smażenie. Gotowy farsz nakłada się na usmażone naleśniki, które zawija się w rulony. Nadziane krokiety obtacza się w roztrzepanym jajku i tartej bułce, a następnie smaży się na rozgrzanym oleju, aż staną się rumiane. Można je również panierować w płatkach kukurydzianych, co nada im oryginalności. 
 
Z czym podawać krokiety z kapustą?
 
Krokiety z kapustą doskonale smakują serwowane w towarzystwie czerwonego barszczu, również wigilijnego. Inną propozycją podania krokietów jest polanie ich gęstym sosem pieczarkowym, udekorowane świeżą zieleniną, np. posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Przygotuje się go wykorzystując starannie umyte pieczarki pokrojone w plasterki, zeszkloną na oliwie cebulę, czosnek i śmietanę kremówkę. Opcjonalnym składnikiem, który pogłębi smak i barwę sosu jest sos sojowy lub worcestershire.  Smacznie się komponują z dodatkiem różnych surówek, np. typu colesław
Ciasto na krokiety

Ciasto na krokiety

Naleśniki do krokietów przygotowuje się tak samo jak te do farszu wytrawnego. Nie używa się do nich cukru ani innych słodkich przypraw. Wystarczy zmieszać ze sobą mąkę, jajka, mleko i odrobinę wody mineralnej, by otrzymać idealne placki. Ciasto na naleśniki do krokietów smaży się na patelni z odrobiną tłuszczu. Gotowe placki się studzi i dopiero później wykłada farszem. Krokiety zawija się w rulon, panieruje i ponownie smaży na patelni. W ten sposób robi się każdy rodzaj krokietów: z mięsem, pieczarkami oraz z kapustą i grzybami.
 

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami przygotowuje się z ciasta naleśnikowego, smażonego porcjami na patelni z rozgrzanym olejem. W czasie ich stygnięcia można zrobić różne rodzaje farszu i przyrządzić np. krokiety z pieczarkami, z pieczarkami i serem, z kapustą kiszoną i pieczarkami lub krokiety z grzybami. Odrobinę doprawionego nadzienia umieszcza się na środku naleśnika i zawija ostrożnie brzegi do środka, a następnie panieruje się w jajku i bułce tartej i smaży krokiety na złoto.

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Brak pomysłu na farsz do krokietów? Przygotuj go z mięsa i smażonych pieczarek. Krokiety z mięsem i grzybami to znakomita baza do obiadu lub dodatek do zupy. Można je zrobić bardzo szybko. Wystarczy mięso podsmażyć z pieczarkami i zawinąć w naleśnika. Całość się panieruje i smaży na patelni. Takie krokiety z mięsem najlepiej smakują z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ziołowym.

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami można spotkać w wielu wariantach. Oprócz tych tradycyjnych z dodatkiem kapusty, można również sięgnąć po te z jajkiem lub serem. Farsz do krokietów z pieczarkami jest błyskawiczny w przygotowaniu. Wystarczy grzyby podsmażyć na patelni i wymieszać z jajkiem lub kapustą. Całość umieszcza się na naleśniku, zwija i smaży. Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną można także podać na wigilijną kolację, zamiast tych tradycyjnych z grzybami leśnymi.

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami to proste danie na obiad. Kapustę należy posiekać i podsmażyć razem z pieczarkami. W ten sposób otrzymujemy pyszny farsz. Wystarczy go wyłożyć na usmażone naleśniki, zawinąć, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Takie naleśniki z kapustą i pieczarkami doskonale smakują z sosem pomidorowym lub jako dodatek do czystego barszczu.
 

Farsz do krokietów

Farsz do krokietów

Nie da się ukryć, iż najważniejszy w krokietach jest farsz. To on sprawia, że to danie posiada określony smak. Mamy tutaj spore pole do popisu. Nadzienie do krokietów może być zrobione z mięsa, grzybów, kapusty czy nawet sera i szynki. Przygotowanie każdego z nich nie zajmuje więcej niż 30 minut. Farsz do krokietów z mięsem można zrobić z mielonego, mięsa z rosołu lub kurczaka. Z kolei do krokietów z grzybami można wykorzystać grzyby leśne, pieczarki lub grzyby orientalne. Całość wystarczy doprawić według własnego gustu i następnie umieścić w naleśniku. Po zawinięciu i usmażeniu otrzymamy pyszne krokiety z ulubionym nadzieniem!

Polecane przepisy do kategorii Krokiety z kapustą

Znaleźliśmy 138 przepisów w kategorii Krokiety z kapustą