Kuchnia żydowska jest mieszanką potraw z całego świata. Charakteryzuje się prostotą i smakiem, a za sprawą wielu sałatek jest również lekka i zdrowa. Korzenne przyprawy, m.in.
gałka muszkatołowa,
goździki,
szafran,
kminek,
czosnek i
cebula, nadają jej niepowtarzalny aromat.
Koszerność
Podstawą
kuchni żydowskiej jest
zasada koszerności. Nie spożywa się pokarmów z takich zwierząt, jak świnie, konie, osły, dziczyzna i płazy. Zakazane jest również łączenie produktów mięsnych z mlecznymi. Przysmakiem są ryby, jednak tylko te z łuskami i płetwami. Ponadto rzeźnik zabijający zwierzęta musi to robić odpowiednim nożem w obecności rabina.
Składniki kuchni żydowskiej
Pomimo określonych zasad, kuchnia żydowska ma niezliczoną ilość smaków. Występuje tu
wiele odmian ryb (zarówno świeżych, jak i wędzonych) i mięs (drób, jagnięcina, wołowina). Kuchnia ta stosuje klasyczne warzywa, takie jak pomidory, ziemniaki i marchew, ale również te mniej spotykane, m. in. bakłażany i kabaczki. Natomiast nieodłącznymi elementami każdej potrawy są czosnek i cebula, które nadają niepowtarzalnego aromatu wszystkim daniom.
Potrawy kuchni żydowskiej
Typowym pieczywem jest
pita smarowana
falafelem (smażone warzywa strączkowe) lub hummusem (pasta z ciecierzycy). Na obiad podawana jest
shoarma (grillowane mięso z przyprawami) lub
cymes (słodki gulasz). Przysmakiem jest również ryba św. Piotra, ceniona za swe delikatne mięso i wykwintny smak.
Dobrze znane są też:
karp po żydowsku,
chałka,
sałatka galicyjska, koszerna śliwowica czy babka ziemniaczana –
kugel. Do najpopularniejszych potraw żydowskich zaliczamy również:
gefilte fish - posiekane mięso ryby z warzywami i cebulą w towarzystwie jajek i macy, pyzy nadziewane farszem -
knyszes, słodki gulasz -
cymes, a także
holiszkes, czyli gołąbki.
Zdjęcie: Fotolia