Kuchnia żydowska jest mieszanką potraw z całego świata. Charakteryzuje się prostotą i smakiem, a za sprawą wielu sałatek jest również lekka i zdrowa. Korzenne przyprawy, m.in. gałka muszkatołowa, goździki, szafran, kminekczosnek i cebula, nadają jej niepowtarzalny aromat.

Koszerność

Podstawą kuchni żydowskiej jest zasada koszerności. Nie spożywa się pokarmów z takich zwierząt, jak świnie, konie, osły, dziczyzna i płazy. Zakazane jest również łączenie produktów mięsnych z mlecznymi. Przysmakiem są ryby, jednak tylko te z łuskami i płetwami. Ponadto rzeźnik zabijający zwierzęta musi to robić odpowiednim nożem w obecności rabina.

Składniki kuchni żydowskiej

Pomimo określonych zasad, kuchnia żydowska ma niezliczoną ilość smaków. Występuje tu wiele odmian ryb (zarówno świeżych, jak i wędzonych) i mięs (drób, jagnięcina, wołowina). Kuchnia ta stosuje klasyczne warzywa, takie jak pomidory, ziemniaki i marchew, ale również te mniej spotykane, m. in. bakłażany i kabaczki. Natomiast nieodłącznymi elementami każdej potrawy są czosnek i cebula, które nadają niepowtarzalnego aromatu wszystkim daniom.

Potrawy kuchni żydowskiej

Typowym pieczywem jest pita smarowana falafelem (smażone warzywa strączkowe) lub hummusem (pasta z ciecierzycy). Na obiad podawana jest shoarma (grillowane mięso z przyprawami) lub cymes (słodki gulasz). Przysmakiem jest również ryba św. Piotra, ceniona za swe delikatne mięso i wykwintny smak.

Dobrze znane są też: karp po żydowsku, chałka, sałatka galicyjska, koszerna śliwowica czy babka ziemniaczana – kugel. Do najpopularniejszych potraw żydowskich zaliczamy również: gefilte fish - posiekane mięso ryby z warzywami i cebulą w towarzystwie jajek i macy, pyzy nadziewane farszem - knyszes, słodki gulasz - cymes, a także holiszkes, czyli gołąbki. 

 
Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia żydowska Kategorie

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku to lekko słodki karp w galarecie. Rybę podaje się na zimno, z rodzynkami i migdałami, a do karpia faszerowanego po żydowsku dodaje się często również plasterki gotowanego jajka i kawałki marchewki. Do tak przygotowanego karpia na Wigilię można zaserwować cząstki cytryny oraz ocet i posypać go natką pietruszki. Karp w galarecie po żydowsku, pokrojony na plastry, najlepiej prezentuje się w całości, z głową i ogonem, na dużym, podłużnym półmisku.

Kugel

Kugel

Kugel, inaczej kugiel, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Potrawa jest też popularna w niektórych regionach Polski i Litwy. Kugiel to babka ziemniaczana pieczona w piecu lub piekarniku. Tradycyjny żydowski kugel przyrządza się ze startych ziemniaków i drobno pokrojonej cebuli. Znany jest także kugel ziemniaczany ze skwarkami, z boczkiem, mięsem kaczki i żeberkami. Danie jest bardzo pracochłonne, dlatego przygotowuje się je głównie na święta i inne ważne okazje.

Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka jest niezwykle bogata i różnorodna, łączy w sobie elementy kulinarne poszczególnych regionów kraju. Nieprawdziwy jest krążący stereotyp, jakoby Niemcy jedli tłusto i niezdrowo. Potrawy przygotowywane w tradycyjnych niemieckich domach, chociaż nieco przypominają polskie dania, mogą zaskoczyć swoją kompozycją smakową. Ogólnoświatową sławą okryły się niemieckie desery, które chociaż niełatwe w przygotowaniu, rozpieszczają podniebienia swym wyszukanym smakiem.

Kuchnia egipska

Kuchnia egipska

W egipskiej kuchni łączą się dary morza i plony ziemi. Na północy kraju można skosztować ryb i małż przyprawionych curry, natomiast na południu ‒ pikantnych sosów oraz past z sezamem, kukurydzą, ryżem, bobem i fasolą. Wszystko jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Ze szczególną starannością przygotowuje się mięso (cielęce, jagnięce, wołowe), które wraz z chlebem aisz stanowi składnik pożywnej shoarmy.

Kuchnia polska

Kuchnia polska

Potrawy kuchni polskiej, chociaż uchodzą za treściwe i niezdrowe, kuszą swym bogatym repertuarem smaków. Nasze rodzime potrawy zachwycają osoby, nawet o najbardziej wyrafinowanych kubkach smakowych i gustach kulinarnych. Nikt nie oprze się delikatnym pierogom z serem czy sytym kotletom schabowym z ziemniakami i kiszoną kapustą. Wspólnym mianownikiem, zróżnicowanej regionalnie, kuchni polskiej są dania, wywodzące się z dawnej tradycji szlacheckiej.

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska to mieszanka kuchni carskiej i chłopskiej. Mroźny klimat oraz liczne posty w obrządku prawosławnym spowodowały, że we współczesnej kuchni rosyjskiej dominują potrawy rybne i mączne (pirożki, pielmieni, bliny, sosicek w cieście) oraz takie, których podstawą przygotowania są warzywa, grzyby i owoce leśne. W Rosji popularne są również zupy (solanka, ucha, szczi, okroszka). Luksusowy towar eksportowy kuchni rosyjskiej stanowi kawior.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia żydowska

Znaleźliśmy 255 przepisów w kategorii Kuchnia żydowska

Pieczone śledzie

Pieczone śledzie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz Adama

Gulasz Adama

Babcia Halinka Babcia Halinka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiosenna zupa koperkowa

Wiosenna zupa koperkowa

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smak jesieni

Smak jesieni

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paschalne serowe kulki

Paschalne serowe kulki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żydowskie precle

Żydowskie precle

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bulion jerozolimski

Bulion jerozolimski

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krupnik 1

Krupnik 1

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czulent rabina

Czulent rabina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: