Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

Jarskie pierogi

Jarskie pierogi

Natala1210 Natala1210

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jarmużowe kopytka

Jarmużowe kopytka

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajeczniki 2

Jajeczniki 2

dodi1 dodi1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jaglane kopytka

Jaglane kopytka

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jabłkowe kluski

Jabłkowe kluski

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Indyjskie Naleśniki

Indyjskie Naleśniki

cherub cherub

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Imprezowe paluszki

Imprezowe paluszki

kloruś kloruś
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Haluszki z twarogiem

Haluszki z twarogiem

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Hadesiki

Hadesiki

ilusia19 ilusia19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: