Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

Omlet

Omlet

stokrotka10_2010 stokrotka10_2010

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Naleśniki

Naleśniki

Beata1982 Beata1982

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem

s-belata s-belata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

katis katis
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kładziaki 2

kładziaki 2

dzastmi dzastmi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle z owocami

Knedle z owocami

kate1980 kate1980

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi drożdżowe

Pierogi drożdżowe

Aga24 Aga24

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Racuchy zielone

Racuchy zielone

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizza

Pizza

czarownica czarownica

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: