Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

Naleśniki na łazanki

Naleśniki na łazanki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Spaghetti all’amatriciana

Spaghetti all’amatriciana

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ziemniaki Duchesse

Ziemniaki Duchesse

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

krokiety Mariel

krokiety Mariel

mariel78 mariel78

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Penne all’arrabbiata

Penne all’arrabbiata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Spaghetti z mielonym mięsem

Spaghetti z mielonym mięsem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Uszka wigilijne

Uszka wigilijne

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski na mleku

Kluski na mleku

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczone pory

Pieczone pory

makarena1011 makarena1011

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: