Makaron z małżami, krewetkami a może kalmarami? Wypróbuj różne warianty na pasty z dodatkiem owoców morza! Takie danie jest nie tylko przepyszne, ale i również banalnie proste. Możesz je przygotować w mniej niż 30 minut a jego smak zachwyci każdego. Zasmakuj w spaghetti vongole oraz w czarnym makaronie z owocami morza, który zachwyca również swoim wyglądem. Jeśli brakuje Ci pomysłu na romantyczną kolację we dwoje – sięgnij po patenty na tagliatelle z krewetkami, mulami lub ośmiorniczkami. Takie danie podbije serce Twojej drugiej połówki!

Zobacz przepisy na makarony z frutti di mare i znajdź swój ulubiony!

Makaron z owocami morza Kategorie

Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z mulami, kalmarami lub ośmiornicami to proste i efektowne danie, które zachwyca smakiem i wyglądem. Szczególnie, kiedy makaron zabarwimy sepią, która sprawi, że będzie on czarny. Spaghetti z frutti di mare robi się bardzo prosto – wystarczy wybrane owoce morza podsmażyć, wymieszać z białym winem lub inną bazą sosu i połączyć z makaronem. Całość zajmuje mniej niż 30 minut a efekt powala!

Raki

Raki

Raki doskonale nadają się jako wkładka mięsna do zup i sałatek lub jako dodatek do sosów oraz kremów. Można je zarówno gotować, jak i smażyć. Skorupę i szczypce (mięsa z nich się raczej zjada) raka wykorzystuje się do dekoracji. Najbardziej cenioną i pożądaną częścią jadalną tego skorupiaka jest białe mięso z odwłoka. Żywe raki podczas obróbki cieplnej piszczą, dlatego by oszczędzić im bólu, należy przed gotowaniem włożyć je na kilka minut do zamrażalnika.

Krab

Krab

Pod nazwą 'krab' kryje się prawie 7 tys. gatunków skorupiaków. W kuchni najbardziej cenione są kraby królewskie (błękitne i czerwone), których najwięcej jest u wybrzeży Alaski. Najpopularniejsze zaś – porutnik gazami – żyją w wodach oblewających Chiny. Mięso z kraba ma delikatny, lekko słodki smak i jest bardzo soczyste. Za najsmaczniejszą część skorupiaka uchodzą szczypce, które można oddzielić od całości i przygotować z nich osobne danie. Kraby są gotowe do jedzenia po ugotowaniu we wrzątku.

Sok z ananasa

Sok z ananasa

Sok z ananasa od dawna wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Ananas jest bogaty w bromelainę, czyli enzym który ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, oraz witaminę C, usprawniającą system odpornościowy. Dzienna dawka to jedna szklanka soku ananasowego. Warto go pić na pusty żołądek. Jeśli jednak chcemy zachować jak największą ilość wartości odżywczych, należy samemu wyciskać sok, ponieważ produkty ze sklepu mają znaczne ilości cukru i substancji konserwujących.

Wonton

Wonton

Wonton to rodzaj tradycyjnych, chińskich pierożków przygotowywanych z ciasta z mąki ryżowej i mąki pszennej. Farsz do nich można zrobić się z mielonej wieprzowiny, krewetek lub ostryg. Dodatkowo do środka pierożków Chińczycy niekiedy dodają olej sezamowy i sojowy. Nazwa wonton pochodzi z języka kantońskiego i w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza „połkniętą chmurę”. Chińskie pierożki można podawać samodzielnie lub jako dodatek do zup, np. z makaronem i warzywami.

Krewetki z grilla

Krewetki z grilla

Przystawką królującą na stołach w sezonie wakacyjnym są krewetki z grilla. Przed grillowaniem należy je zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki oraz czarnym, najlepiej świeżo mielonym, pieprzem. Krewetki nadziewa się na patyczki do szaszłyków i układa na rozgrzanym grillu – ruszt powinno się wcześniej posmarować tłuszczem, np. olejem. Owoce morza grilluje się aż do przyrumienienia, czyli około 3 minuty z każdej strony. Można je podawać z różnymi dipami.

Krewetki

Krewetki

Krewetki to jedne z najpopularniejszych, morskich skorupiaków. Można je marynować, robić z nich szaszłyki, pasty, smażyć w cieście, grillować, zawijać (np. w mięsie) czy zapiekać. Krewetki świetnym dodatkiem do zup, sosów, past makaronowych, ryżu, czy sałatek. Można je jeść również na surowo, odrywając głowę od jadalnego tułowia. Mięso krewetek po ugotowaniu staje się zazwyczaj różowe bądź pomarańczowe. Zbyt długi proces smażenia lub duszenia może sprawić, że będą twarde i gumowate.

Krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze

Przysmakiem wywodzącym się z kuchni japońskiej są krewetki w tempurze, czyli cienkim i chrupiącym cieście. Tempurę przygotowuje się z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody, najlepiej gazowanej. Woda powinna mieć niską temperaturę, która sprawi, że ciasto będzie delikatne i chrupkie. W przyrządzeniu potrawy wykorzystuje się krewetki królewskie lub tygrysie, które po obróbce wstępnej (oprószenie solą, pieprzem i skropienie sokiem z cytryny) zanurza się w tempurze i smaży na głębokim, rozgrzanym oleju.

Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Risotto to danie pochodzące z Włoch przygotowywane na bazie ryżu, bulionu i różnych dodatków. Najczęściej przygotowywane jest z grzybami lub kurczakiem. Warto jednak pokusić się o risotto z krewetkami, które nada zupełnie inne znaczenie tego dania. Szczególnie krewetki na winie są warte wypróbowania. Takie danie świetnie nadaje się na romantyczną kolację we dwoje lub różne uroczystości. Risotto można dodatkowo wzbogacić wyszukanymi dodatkami, takimi jak trawa cytrynowa czy bambus. W ten sposób będzie jeszcze bardziej aromatyczne!
 

Spaghetti z małżami

Spaghetti z małżami

Spaghetti alle vongole to proste i błyskawiczne danie, idealne na obiad lub kolację. To nic innego jak makaron z małżami, najczęściej w sosie z białego wina lub pomidorów. Do tej potrawy wykorzystuje się najczęściej przegrzebki lub omułki, ale można dodać także inne gatunki małży. Robienie sosu trwa zaledwie kwadrans. Całość doprawia się solą i białym pieprzem.

Owoce morza

Owoce morza

Owoce morza są przysmakiem krajów śródziemnomorskich, takich jak Francja czy Włochy. Popularni przedstawiciele to homar, ośmiornica, krewetki, kraby czy ostrygi. Owoce morza świetnie komponują się z makaronami, pomidorami i papryczkami chilli. Mają podobne wartości odżywcze co ryby, czyli kwasy tłuszczowe omega-3 oraz liczne witaminy z grupy B. Działają antynowotworowo i zwiększają odporność organizmu. Ze względu na częste zanieczyszczenia owoców morza, nie zaleca się podawania ich małym dzieciom i kobietom w ciąży.

Tagliatelle z krewetkami

Tagliatelle z krewetkami

Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na rodzinny obiad. W dodatku bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Wystarczy krewetki koktajlowe podsmażyć na patelni, zalać śmietanką i poddusić. Gotowy sos łączymy z ugotowanym makaronem i serwujemy z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Do makaronu można dodać także inne gatunki krewetek, np. tygrysie lub królewskie. Będą one jednak wymagały nieco dłuższej obróbki cieplnej.

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami koktajlowymi można przygotować na wiele sposobów. Z cukinią, szpinakiem, czosnkiem a może pomidorami? Każda wersja warta jest uwagi i wszystkie przygotowuje się równie prosto. Wystarczy warzywa podsmażyć razem z krewetkami na patelni a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. Jakim? Wybór jest spory: spaghetti, tagliatelle, penne. Wszystkie można wykorzystać w wersji tradycyjnej lub zabarwionej na czarno. Wówczas posiłek będzie cieszył również oczy!

Spaghetti z krewetkami

Spaghetti z krewetkami

Spaghetti gamberi, czyli makaron z krewetkami, to znakomita propozycja na obiad. Prosta, szybka, lekkostrawna, zdrowa! Krewetki stanowią bardzo dobre źródło cynku i selenu, dlatego warto dodać je do swojej diety. Spaghetti z krewetkami robi się w trymiga – wystarczy podsmażone krewetki połączyć ze składnikami sosu (np. pomidorami) a następnie z ugotowanym makaronem. Całość warto serwować ze świeżą bazylią lub pietruszką.
 

Makaron z krewetkami w sosie

Makaron z krewetkami w sosie

Masz dość spaghetti bolognese? W takim razie przygotuj makaron z krewetkami w sosie śmietanowym lub pomidorowym. To prosty i znakomity posiłek, który przypadnie do gustu nawet dzieciom. Nie trzeba mieć większych zdolności kulinarnych, by zrobić taki makaron. Wystarczy krewetki poddusić w śmietanie lub pomidorach i podać z ugotowaną pastą. Aby sos nie był mdły, dobrze jest do niego dodać nieco morskiej soli, pieprzu oraz bazylii.

Polecane przepisy do kategorii Makaron z owocami morza

Znaleźliśmy 84 przepisów w kategorii Makaron z owocami morza

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Niki Niki
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: