Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Boczek pieczony

Boczek pieczony

madzia1 madzia1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wloskie spaghetti

Wloskie spaghetti

bogini8 bogini8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrupiący kurczaczek

Chrupiący kurczaczek

kober kober
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wołowina po prowansalsku

Wołowina po prowansalsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kurczak w potrawce

Kurczak w potrawce

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cielęcina w jarzynach

Cielęcina w jarzynach

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mus z wątróbek drobiowych

Mus z wątróbek drobiowych

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet rybny

Pasztet rybny

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: