Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Skrzydełka na ostro

Skrzydełka na ostro

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

gulasz po węgiersku

gulasz po węgiersku

Kala Kala
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

sałatka gyros

sałatka gyros

Darqs Darqs

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lasagne mięsne

Lasagne mięsne

ewasng ewasng
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moje królewski pierożki

Moje królewski pierożki

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet ostrzeszowski

Pasztet ostrzeszowski

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Obiadek Drwala

Obiadek Drwala

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mój śląski żurek

Mój śląski żurek

luna luna
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: