Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

szynka w ziołach

szynka w ziołach

jacek1964 jacek1964

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tatar

Tatar

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pilaw uzbecki

Pilaw uzbecki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kukułcze gniazda

Kukułcze gniazda

Adam28 Adam28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

szaszłyki drobiowe

szaszłyki drobiowe

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

ostry kurczak

ostry kurczak

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlet inaczej

Kotlet inaczej

Bluu Bluu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paprykarz

Paprykarz

zoom zoom

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: