Czekoladowe muffiny przygotowuje się najczęściej z ciasta biszkoptowego – mąki, jajek i cukru. Znane są też babeczki czekoladowe z ciasta drożdżowego lub masy na brownie. Najszybsze do zrobienia są muffinki bez nadzienia lub muffinki z kawałkami czekolady – wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki i przełożyć surową masę do papilotek. Przygotowanie i upieczenie takiego prostego deseru zajmuje zaledwie około 30 minut. Trochę bardziej pracochłonne są babeczki z nadzieniem, na przykład z nutellą, płynną białą czekoladą, budyniem, konfiturą owocową czy dżemem. Nawet w takiej wersji, babeczki pozostają łatwym i szybkim do wykonania deserem. W przeciwieństwie do kolorowych babeczek cupcakes, muffinów nie dekoruje się kremami i ozdobami. Wystarczy je tylko oprószyć cukrem pudrem, oblać czekoladą lub lukrem.
Muffinki z owocami

Muffinki z owocami

Muffinki z owocami stanowią lekką i pożywną przekąskę. Wypiek można podać podczas rodzinnych przyjęć, a także do poobiedniej kawy lub herbaty. Do surowego ciasta na muffinki najlepiej jest dodać świeże owoce, choć sprawdzą się również te z puszki, pieczone i mrożone. Ciastka można przygotować, między innymi, z truskawek, jagód, malin, borówek, brzoskwiń, bananów, jabłek, kiwi, gruszek i śliwek. Muffinki z owocami warto udekorować bitą śmietaną.

Polecane przepisy do kategorii Muffinki czekoladowe

Znaleźliśmy 434 przepisów w kategorii Muffinki czekoladowe

Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

zoom zoom

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Magdalenki z czekoladą.

Magdalenki z czekoladą.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: