Ogórki to warzywa z rodziny dyniowatych, które w kuchni przybierają wiele odsłon. W sezonie, jadane w świeżej postaci, jesienią i zimną szczególnie doceniane w przetworach.
Świeże ogórki doskonale podkręcą smak każdej kanapki, dodadzą rześkości chłodnikowi, z łatwością wzbogacą nawet najprostszą sałatkę. Cenne z punktu widzenia past,
sosów i dipów. Niezastąpiony składnik smacznej
ogórkowej i greckiego
sosu tzatziki. Bezkonkurencyjne w przypadku tradycyjnej
mizerii. Ogórki to świetny wybór, gdy zależy nam na wprowadzeniu do dania lekkości i orzeźwienia.
Na szczęście są to warzywa, które wraz z końcem sezonu, nie dają o sobie zapomnieć. Prowokują do tego, by przygotować je w innej formie.
Ogórki kiszone, konserwowe, marynowane i w occie zaczynają zapełniać spiżarnie. Po przetwory z ogórków i ogórkowe sałatki zamknięte w słoiczkach z dużą przyjemnością sięga się zimą.
Ogórki dobrze się mają w swoich tradycyjnych odsłonach. Jednak coraz częściej pojawiają się w nowoczesnych wydaniach, jako składnik
soków, domowego sushi, czy w wersji faszerowanej.
Zdecydowanie warto zainspirować się poniższymi przepisami na dania, przystawki, sałatki i surówki z ogórkami!
Zdjęcie: Fotolia