Prawdziwa gorgonzola pochodzi z północnych Włoch, z prowincji Mediolanu i swoją nazwę zawdzięcza nazwie małej wsi z tamtych właśnie rejonów. Ser ten wyrabiany jest z mleka krowiego i charakteryzuje się niebieskimi lub zielonkawymi żyłkami pleśni.
Ma dość charakterystyczny i intensywny smak i zapach - w kuchni włoskiej jest wręcz niezastąpiony. Włosi lubują się w bardzo dobrych gatunkowo serach i bez wątpienia, te z ich kraju są jednymi z najpopularniejszych na całym świecie.
Gorgonzola ze względu na swój smak i zapach, znajduje zastosowanie jako dodatek do wielu sałatek, sosów i dipów. Idealnie komponuje się z makaronami, mięsem i rybami. Starta, służy jako przyprawa - podobnie jak parmezan.
Kombinacja z dojrzałą gruszką, jabłkiem, brzoskwinią czy winogronami to propozycja na deser (i nie tylko!), zamiast tradycyjnych słodkości. Gorgonzola jako dodatek do sałatek, sosów, czy innych potraw, zdecydowanie zdominuje ich smak.
Poniżej przedstawiam moją propozycję na sos na bazie gorgonzoli. Bardzo często podaję go z makaronem lub bezpośrednio z mięsem. Można podawać także z kopytkami lub szpinakiem.
Potrzebujemy 50 gramów sera gorgonzola, pół szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego, pół szklanki białego wytrawnego wina, 1 szklanka śmietany kremówki, pół łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej zmielonej, szczypta cynamonu.
Przygotowanie: śmietankę wraz z wywarem i białym winem musimy zagotować, po czym dodajemy gorgonzolę i cały czas mieszamy, do rozpuszczenia sera; przyprawiamy gałką muszkatołową i cynamonem na koniec. Jeśli chcemy, by sos był bardziej gęsty, wystarczy dodać więcej gorgonzoli.
Polecamy: Przepis na włoską sałatkę z gorgonzolą!