Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Faszerowane jajka z majonezem

Faszerowane jajka z majonezem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab z kapustą

Schab z kapustą

gosia47-47 gosia47-47

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik amaretto 3

Sernik amaretto 3

Alex_M Alex_M
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Likier świąteczny

Likier świąteczny

Alex_M Alex_M
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla bakaliowa 4

Strucla bakaliowa 4

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makiełki 3

Makiełki 3

nunciaaa nunciaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche orzeszki

Kruche orzeszki

zbysiowa zbysiowa
17

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla z makiem

Strucla z makiem

snajperooo snajperooo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Waniliowy keks

Waniliowy keks

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledzie w migdałach

Śledzie w migdałach

amie7 amie7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciuchcia z piernika

Ciuchcia z piernika

amie7 amie7
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Balowe

Ciasto Balowe

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka a'la Szkocja

Jajka a'la Szkocja

amie7 amie7
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: