Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Sos tatarski

Sos tatarski

paulka104 paulka104
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa chrzanowa Eli

Zupa chrzanowa Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka ziołowe Eli

Jajka ziołowe Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka w 3 kolorach

Jajka w 3 kolorach

darmiona darmiona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab z morelą Eli

Schab z morelą Eli

eli_555 eli_555
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka nadziewane pieczarkami

Jajka nadziewane pieczarkami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajeczka z kawiorem

Jajeczka z kawiorem

luna19 luna19
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek marcepanowy

Mazurek marcepanowy

luna19 luna19
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Francuska babka

Francuska babka

luna19 luna19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos tatarski

Sos tatarski

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: