Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Pączki z różą

Pączki z różą

p.jola1 p.jola1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Owocowy motylek

Owocowy motylek

paulka104 paulka104
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jelenie rożki

Jelenie rożki

Marta1986 Marta1986

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

krzyssiu_o1995 krzyssiu_o1995

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nugat mojej mamy

Nugat mojej mamy

Shizunia Shizunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Siemionka

Siemionka

Shizunia Shizunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki ptysiowe

Pączki ptysiowe

jagienka jagienka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche witrażyki

Kruche witrażyki

ewcia0903 ewcia0903

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szybka sałatka

Szybka sałatka

ewcia0903 ewcia0903

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Shizunia Shizunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Twaróg w oponkach

Twaróg w oponkach

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki

Pączki

halina halina
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha bakaliowa

Pascha bakaliowa

jagienka jagienka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Dvd Dvd

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: