Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Sernik wiedenski

Sernik wiedenski

Netka Netka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Obwarzanki

Obwarzanki

Anka17 Anka17

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernik królewski

Piernik królewski

wiola333 wiola333

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki

Pączki

Krakowianka Krakowianka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort z rosą

Tort z rosą

paulka104 paulka104

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec

Makowiec

Mysiunia Mysiunia
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa II

Babka piaskowa II

pioge7 pioge7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki

Pączki

Mati13 Mati13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki

Pączki

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krewetkowe serca

Krewetkowe serca

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki 2

Pączki 2

Ilonar2301 Ilonar2301

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki

Pączki

Dvd Dvd

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: