Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Jajo na twardo

Jajo na twardo

justynak223 justynak223

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Snikers

Snikers

kiziolek20 kiziolek20
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy

luna19 luna19
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z rodzynkami

Babka z rodzynkami

zewa zewa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kwas buraczany

Kwas buraczany

dzejlo dzejlo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

klopsiki z jajek

klopsiki z jajek

anita1971 anita1971
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka serowa

Babka serowa

czekoladka_m czekoladka_m

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki serowe

Oponki serowe

magdas magdas

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik bez ciasta

Sernik bez ciasta

misia14 misia14
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żeberka z grilla

Żeberka z grilla

darmiona darmiona
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponkowe kwiatuszki.

Oponkowe kwiatuszki.

Agunia Agunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z bakaliami

Babka z bakaliami

eluchap eluchap
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: