Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Sałtka jarzynowa

Sałtka jarzynowa

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Likier Malibu

Likier Malibu

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bułeczki makowe

Bułeczki makowe

wiola333 wiola333

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki puszyste

Pączki puszyste

Madija Madija
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nadziewane jabłka

Nadziewane jabłka

Madija Madija

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pani Walewska

Pani Walewska

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jabłecznik/Szarlotka

Jabłecznik/Szarlotka

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe sushi maki

Domowe sushi maki

bernika bernika
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Corn Flakes

Corn Flakes

mniammm mniammm
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Knoppers

Ciasto Knoppers

paulka104 paulka104
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karpatka

Karpatka

paulka104 paulka104
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: