Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Maguś

Maguś

paulka104 paulka104

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Toffusie

Toffusie

paulka104 paulka104

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Biszkopt na tort

Biszkopt na tort

joan851 joan851

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledź w oleju

Śledź w oleju

Ambryll Ambryll

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba w grzybach

Ryba w grzybach

Ambryll Ambryll

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek karmelowy

Mazurek karmelowy

Ambryll Ambryll

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Rurki z kremem

Rurki z kremem

paulka104 paulka104
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babeczki dla każego!

Babeczki dla każego!

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kocie oczka

Kocie oczka

paulka104 paulka104

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Prołzioki

Prołzioki

paulka104 paulka104

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chałka

Chałka

paulka104 paulka104

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto cytrynowe.

Ciasto cytrynowe.

msewka msewka
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: