Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Chrust na oliwie

Chrust na oliwie

js28 js28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

*Pijane Pączki*

*Pijane Pączki*

Karolka86 Karolka86

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Serowe oponki

Serowe oponki

elizabeth702 elizabeth702

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kurczę pieczone

Kurczę pieczone

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki

Faworki

marta13 marta13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Galat

Galat

czekoladka_m czekoladka_m
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp smażony

Karp smażony

belerini belerini

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki nr I

Faworki nr I

lola_lola lola_lola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki

Pączki

Danusia19671 Danusia19671
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paszteciki

Paszteciki

czekoladka_m czekoladka_m

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Królewski piernik

Królewski piernik

lucyna19 lucyna19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort walentynkowy

Tort walentynkowy

andzia67 andzia67
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: