Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

darmiona darmiona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czarny las

Czarny las

alien1985 alien1985

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pani Walewska

Pani Walewska

czekoladka_m czekoladka_m
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik dukanowy

Sernik dukanowy

rozanka rozanka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kolorowe Cannelloni

Kolorowe Cannelloni

Avatea Avatea
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczeń Ani

Pieczeń Ani

A.B. A.B.
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki serowe

Oponki serowe

gosia76 gosia76
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort MilkyWey

Tort MilkyWey

hoffija44 hoffija44
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mus z tuńczyka

Mus z tuńczyka

Kostka Kostka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kapusta z grzybkami

Kapusta z grzybkami

lilalo lilalo
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

faworki

faworki

kkwiatuszeekk kkwiatuszeekk

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

*Oponki*

*Oponki*

Karolka86 Karolka86

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki

Oponki

jovi jovi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Afrodyzjak Ani

Afrodyzjak Ani

A.B. A.B.
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: